Hoe segmenteer jij je contacten in sociale netwerken?
Afgelopen woensdag 15 september 2010 heeft Yme Bosma weer nieuwe cijfers van Comscore gepubliceerd op zijn weblog en op Social Media Club Amsterdam. Daaruit bleek dat Hyves nog steeds stabiel is in Nederland en dat Facebook groeit. Hyves wordt langer gebruikt aan één stuk door dan Facebook, reden voor Hyves om blij te zijn. Daar werd door de diverse aanwezigen nogal aan getwijfeld, zo bleek later op onder andere Marketingfacts. Yme is zelf van mening dat Facebook en Hyves complementaire netwerken zijn. En laat ik het daar nou mee eens zijn.
Er zijn al hele theorieën losgelaten over het groeperen van contactpersonen in sociale media. De diverse sociale media doen daar momenteel niet zoveel mee. Twitter heeft wel lists om één en ander makkelijk te maken, en Facebook heeft een optie om lijsten te maken, een optie waar ik tot vanavond eigenlijk niet mee bekend was. Maar blijkbaar bestaat dit al sinds 2007. Behalve deze twee kun je je vrienden bijna in geen enkel social netwerk groeperen. Dat is eigenlijk gek, omdat je contacten wel groeperen kunt in je mobiele telefoon of in je e-mailprogramma. Waarom dan niet op de sociale netwerksites?
Complementair
Eén van de redenen kan zijn omdat de visionairs achter de netwerken van mening kunnen zijn dat de netwerken complementair werken en het groeperen van je vrienden daarop dus niet nodig is. Klinkt eigenlijk heel logisch, dus ik ben geneigd daarin mee te gaan. Bekijk voordat je verder leest eerst even de cijfers:
Als ik kijk naar de cijfers van Comscore dan valt op dat inderdaad in de leeftijdsgroep 15-25 Hyves iets meer vertegenwoordigd is. Kijk je naar 25-34 dan gaat het al min of meer gelijk op. Nog ouder is Hyves weer het meest vertegenwoordigd. Raar genoeg roept iedereen dan dat er zoveel jonge mensen op Hyves zitten. Ik denk dat het volgende aan de hand is:
Overgangen in je leven
Toen ik begon met Hyves zat ik al in de 2e klas van het HBO. Ik was daarmee laat omdat het aantal e-mails dat ik kreeg van Hyves zo groot was dat ik het één grote spamclub vond. Logischerwijs hielp het aanmaken van een account enigszins. Ik was toen 19. Dus ja, ik viel in die groep van 15-25. Tegenwoordig maken kinderen steeds eerder een Hyvesprofiel aan. Mijn zusje van 10 heeft ook een profiel op Hyves en een aantal van haar vriendinnetjes ook. Ik geloof niet dat ze echt heel veel doet, wellicht wat spelletjes en wat vriendinnetjes krabbelen. Dus ja, ik geloof dat de groep 15-25 het grootst is tussen 15 en 25 en wel om de reden dat iedereen van je school erop zit. Facebook is bovendien te internationaal, in het Engels voor een deel en de gebruiksvriendelijkheid is heel anders. Niet slechter, maar ik geloof wel dat het jonge mensen minder aanspreekt.
Vervolgens ga je naar het HBO, je gaat werken, spreekt meer Engels, ontmoet mensen uit het buitenland via stages of studies in het buitenland, en daar wil je ook mee verbinden online. Dus je maakt een Facebookprofiel aan. Je ontdekt wat andere leuke features van Facebook en de interface spreekt je vanwege de overzichtelijkheid misschien meer aan na een tijdje. Voor de meeste mensen wil dit echter niet zeggen dat ze hun Hyves meteen verwijderen. Immers: al die vrienden van vroeger staan er nog op en die zijn niet allemaal ook overgestapt op Facebook. Pas na een tijdje maak je misschien de overweging dat de rest niet belangrijk genoeg is om je Hyvesprofiel voor te houden. Dus een deel van de Hyvesgebruikers stapt over op Facebook. Dat zorgt ervoor dat de groep 25-34 op Facebook meer vertegenwoordigd is.
Maar let op: die mensen die straks 34 zijn krijgen een keer kinderen. Niet allemaal natuurlijk, maar een deel ervan wel. Na een tijdje val je in de groep 45-55 en houd je misschien je kinderen in de gaten op Hyves. Dat doe je dan door zelf een profiel daar te hebben. Voor 55+ geldt dat het ouders en grootouders zijn die hun (klein)kinderen in de gaten houden. En op je 55e (zeker de 55-plussers van nu) is de interface van Hyves wel weer net iets makkelijker en toegankelijker dan die van Facebook. Dus vandaar dat de groepen boven de 45 weer wat meer vertegenwoordigd zijn op Hyves. Maar als ik zo naar de cijfers kijk is er geen enkele reden om te zeggen dat je leeftijdsgenoten van tussen de 25 en 45 steeds meer op Facebook zitten. Misschien OOK op Facebook, maar ik zie nergens bewijs van het feit dat die groep oververtegenwoordigd is vergeleken met de andere groepen. Dat het zo voelt kan zijn omdat je toevallig net zelf in een shift zit van Hyves naar Facebook en ineens allemaal mensen tegenkomt die dat ook hebben gehad. Maar dat komt op mij over als dat je ineens allemaal Peugeot’s ziet als je er zelf net één gekocht hebt.
Subjectief
Al die gevoelens zijn verschrikkelijk subjectief. Het hangt er van af met wie je omgaat, welke opleiding ze hebben gedaan, hoe oud die mensen zijn en in welke (gezins)situatie ze zitten. En dat kan natuurlijk nogal eens veranderen. Je kunt ineens tussen allemaal mensen zitten die kinderen hebben gekregen. Hun real life sociale netwerk verandert daardoor, en dus ook hun online netwerk, want die overlappen elkaar. Dus zullen ze weer actiever worden op een bepaald sociaal netwerk, misschien Hyves, misschien juist Facebook. Dit is de reden waarom ik denk dat de netwerken complementair zijn: je sociale netwerk verandert voortdurend. Je kunt niet meer toe met slechts één netwerk. En ondanks dat Hyves en Facebook en Twitter allemaal een overkoepelend netwerk zijn zonder een specifieke gedachte (als in: het is geen gespecialiseerde community voor een bepaalde beroepsgroep of interessegroep), gebruik je die netwerken toch voor aparte doeleinden. Dus je verzamelt binnen die netwerken toch weer verschillende mensen. Voor een deel zullen die mensen voorkomen in al je netwerken, dus op Twitter, Facebook en Hyves. Bij mij is dat zo in elk geval. Een aantal mensen die ik op Twitter vaker spreek worden een keer vrienden op Facebook. Een aantal Hyvesvrienden heb ik ook op Facebook en Twitter. Ze overlappen dus en vullen elkaar aan.
Toch groeperen
Stom genoeg voel ik los daarvan nog steeds de behoefte om te groeperen. Twitterlijsten bijvoorbeeld: een handige uitvinding. Toch werken ze voor mij nog steeds niet lekker omdat ze niet dynamisch zijn. Iemand die ik volg kan heel lang binnen een groep passen, maar die persoon verandert ook, en de manier waarop die persoon tweet ook. Dan kan het dus zijn dat hij niet meer in de lijst past en dat ik hem moet verplaatsen. En daar heb ik geen zin in natuurlijk. Geldt ook voor de lijsten op Facebook. Offline deel ik mijn ‘mensen’ ook niet in groepen in. Er zijn wel gradaties, vrienden, vrienden die ik niet vaak spreek, kennissen, familie die leuk is en familie die minder leuk is en dat soort dingen. Maar vooral de groep vrienden en kennissen verandert nogal eens.
Vandaar dat ik gewoon actief ben op Hyves, Facebook en Twitter. LinkedIn voor de zakelijke contacten, dat is dan één ding wat makkelijk is en ook op LinkedIn voeg ik vrienden toe ook al heb ik zakelijk niet zoveel met ze te maken. Ook lang niet allemaal, dus ook dat is weer complementair en dus overlappend. Die segmentatie doen op deze manier, dat vind ik prettig en ik kan me zo voorstellen dat heel veel mensen het zo zien en dus zo doen. Vandaar dat Yme Bosma zegt dat hij denkt dat de netwerken complementair zijn. En vandaar dat ik het daarmee eens ben.
Contacten vs. berichten
Overigens om nog even terug te komen op het groeperen van contacten in e-mailprogramma’s en mobiele telefoons: daar maak ik ook geen groepen aan, puur omdat ik ze in geval van nood kan selecteren op waar ze vandaan komen: Exchangeserver van werk, Twitter, Facebook of Google, en dat zijn voor mij al redelijk gesegmenteerde groepen. Enige overlap daarin vind ik helemaal niet erg en bovendien leuk als ik ze allemaal gekoppeld zie (want Android kan dat). Maar op sociale netwerken gaan het voornamelijk om berichten en dat maakt het druk en onoverzichtelijk en dan wil je de ruis een beetje beperken. Dat doe je dus deels door ze in aparte netwerken toe te laten en deels door daarbinnen nog eens te groeperen.
Ik hoop dat dit verhaal een beetje logisch klinkt, het is erg moeilijk om zo’n complex idee juist op het digitale papier te zetten. Ben sowieso erg benieuwd hoe jullie sociale netwerken gebruiken en of je nog groepeert op bepaalde manieren. Tell me!
Ik heb een Hyves account omdat mijn kinderen er een hebben, ik heb een Facebook account omdat mijn vrienden er een hebben, ik heb een LinkedIn account omdat dat voor mijn werk en Carriere handig is, ik heb een Twitter account omdat ik dat leuk vind. Je kunt dus wel zeggen dat ook ik Sociale netwerken complementair gebruik.
De reden daarvoor is 2delig en niet persoonlijk. De eerste reden is dat de huidige sociale netwerken zijn opgezet met commerci
Ik gebruik Hyves voor de contacten die ik IRL ken, heb gesproken, familie etc. Nu mijn kinderen in de leeftijd komen dat ze een account gaan willen aanmaken (8 en 10, de oudste heeft een account ondertussen) merk ik dat ik Hyves niet zomaar zal laten schieten. Het is niet zo dat ik graag het doen het en laten van mijn kinderen wil checken maar Hyves is onderdeel geworden van de cultuur van mijn kinderen en hun vriendjes. Er zit hier een opvoedkundig aspect in. Sociale omgang met leeftijdgenoten en dus ook sociale beinvloeding spelen zich voor een deel af in de sociale media.
Facebook heeft bij een vergelijkbare functie al Hyves heeft. Vrienden, bekenden, kennissen. Ook bij mij overlap tussen contacten in Hyves en in Facebook.
Ik heb LinkedIn altijd gebruikt om de zakelijke contacten te onderhouden en te raadplegen. Ik merk echter wel dat hier een verschuiving in komt. Hoe langer je werkzaam bent hoe meer zakelijke contacten prive worden. Bij mij is er dus grotere overlap tussen mijn contacten op LinkedIn en die op Facebook/Hyves dan voorheen. Ook op Twitter is er een mix ontstaan.
Of ik dat zorgwekkend vind? Nee, eigenlijk niet. Ik merk dat er een omslagpunt is geweest, voor dat punt wilde ik mijn (online) priveleven zo veel mogelijk scheiden van mijn werkzame maar dat heb ik ergens laten varen. Consequentie is dat ook de sociale netwerken door elkaar zijn gaan lopen.
Groeperen doe (of probeer) ik op onderwerpen. Ik maak dan ook dankbaar gebruik van de groepen in LinkedIn en Facebook. Berichten hieruit kan ik filteren en kijken op welke berichten ik ga reageren. Het soort groepen op de diverse sociale media levert heel verschillende berichten op en daarom ben ik het er wel mee eens dat ze complementair zijn.
Je vergeet op te merken dat je, nadat je school hebt verlaten, via je werk en vakanties steeds meer int’l mensen tegenkomt. concullega’s, ex-werkgenoten, skivrienden, duikbuddies, conferentiegenoten en vrienden uit het buitenland. Die zitten vaak al op FaceBook en dus wil je zelf vroeger of later ook. ALs je een buitenlandse vriend(in) krijgt gaat het helemaal snel. 🙂
Lists heb ik wel, maar gebruik ze eigenlijk weinig.
Christian: dat heb ik wel degelijk vermeld ;-). Goed lezen. Ik quote: "Vervolgens ga je naar het HBO, je gaat werken, spreekt meer Engels, ontmoet mensen uit het buitenland via stages of studies in het buitenland, en daar wil je ook mee verbinden online. Dus je maakt een Facebookprofiel aan."
Doh 😮 idd, had het wel gelezen maar werd afgeleid door "mensen [uit het buitenland] via stages of studies in het buitenland"
sorry.
het aller ergste wat ik van fb en hyves vind, is dat je naar het platform zelf toe moet om info te krijgen. Twitter heeft RSS feeds. FB/Hyves niet of alleen van niet nuttige dingen. Ik wil de updates van fb/hyves via RSS lezen. dan klik ik door op een update die ik interessant genoeg vind. Het meeste is toch ruis.
Bij twitter heb ik het opgelost door noisy tweeps in een lijst te zetten maar in effect betekent dat dat ik ze ontvolgt heb want die lijsten bekijk is zelden. RSS feeds van lijsten zou kunnen maar dan nog is de ruis te hoog om het bij te houden. En om allerlei tools met filters te gaan bouwen/maken is me te veel werk. Dan is het effectiever om alleen mensen die daadwerkelijk wat nuttigs zegen te volgen en de rest niet.
so be honored! 😉 I follow you 😀