Stappenplan: hoe kies je nieuwe eetkamerstoelen?
Ik heb een nieuwe eettafel en heb daar bij nog mijn oude teakhouten stoeltjes. Past op zich wel, maar twijfelde toch of ik ze zou vervangen. Ik ging op zoek naar nieuwe eetkamerstoelen en kwam daarbij tot dit stappenplan. In 6 stappen naar jouw ideale eetkamerstoelen.
Sinds ik een mooie eettafel heb, custom made van oude bootjes, twijfel ik nogal of ik ook de stoelen moet vervangen. Die zijn van gewoon neutraal hout, met het soort tijdloze design dat je over 100 jaar nog ziet. In een poging mezelf ervan te overtuigen dat ik ze best nog even kan houden (zo lekker duurzaam) ging ik wel even kijken wat er zoal te koop is tegenwoordig. Nou, ik heb het geweten.
Als je dacht dat je een kapitaal kwijt ging zijn aan een bank of fauteuil, bereid je dan voor op de markt voor eetkamerstoelen. Ik was niet voorbereid. Ik dacht dat je ze ongeveer had in basisvorm of met veel leer van die hele dikke waar je in wegzakt en dat is ’t dan. Nee.
Sommige zijn best lelijk
En de meeste eetkamerstoelen zijn echt oerend lelijk! Wie ontwerpt die stoelen? Heeft die persoon zelf een huis met eettafel? En mensen die erop moeten zitten? Zoveel vragen. Het gaat ook vaak echt mis. Een vriend van me had een tijdje geleden stoelen via een bekende hippe webshop besteld. Bleken de stoelpoten helemaal uit te zakken als je erop ging zitten. Geen enkele stoel stond nog recht na een paar dagen. Alles moeten terugsturen. Ga je dan met je hippe design. Form over function?
Gelukkig zijn er ook mooie
Toch zijn er ook wel erg mooie design eetkamerstoelen. Ik met m’n dure smaak moest natuurlijk weer de duurste mooi vinden. Al met al heb ik dus nog geen alternatief gevonden voor mijn standaard houten stoelen. Ik blijf zoeken! Maar wat ik tegen kwam in mijn zoektocht, en daarvan leerde, wil ik toch wel even delen. Dat doe ik in de vorm van een stappenplan.
Stap 1: bepaal de kleur
Lijkt logisch, maar je zal de eerste niet zijn die stoelen bestelt en er dan bij aflevering pas achterkomt dat de kleur het toch niet helemaal is. Meestal geen probleem, want je kunt ze meestal wel terugsturen, maar dat is wel een hoop gedoe. Het geldt helemaal voor hout. Verkeerde tint hout en het misstaat meteen. Nu is het kiezen van de juiste kleur in dat opzicht wel een gedoe, want als je online bestelt, kun je het maar 1 goed doen. Dus kijk vooral goed in de webshop of de kleuren op de foto’s ook maar enigszins realistisch zijn. Dat kun je vooral goed zien in sfeerfoto’s. Van sommige dingen weet je pas als je het bij elkaar ziet of het er echt zo uitziet als op de zogenoemde packshot-foto. Nog handiger is om even te kijken of de webshop ook een showroom heeft. Of dat het stoelen zijn van een merk, dat in een showroom van een andere leverancier staat (en dan wel daar kopen, tenzij het bakken met geld scheelt).
Leuk idee: een design eetkamerstoel in meerdere kleuren. De Vitra-collectie met Eames (van de bekende ontwerpers) stoelen bijvoorbeeld, is er in veel kleuren en het staat geweldig als je het combineert. Past wel goed in een Scandinavisch interieur, of in elk geval in een interieur dat wat strakker is.
Stap 2: bepaal de vorm
Soms weet je het ineens: het moeten van die kroegstoeltjes zijn. Een paar jaar geleden moest ik voor mijn toenmalige huis nieuwe eetkamerstoelen kopen en toenmalig vriendje was er stellig van overtuigd dat het van die typische stoelen moesten zijn die je aan de tafeltjes in een kroeg hebt. Prima joh. Maakte de zoektocht meteen heel makkelijk. Toch staan dat soort stoeltjes, en elke andere soort stoel, niet per se aan elke tafel leuk. Kijk dus eerst goed wat voor soort tafel je hebt en of daar de vorm die je op het oog hebt wel bij past. Vind ik persoonlijk wel de lastigste stap, gevalletje “ik doe maar wat”.
Stap 3: bepaal de hoeveelheid
De hoeveelheid hangt hier en daar wat samen met de vorm. Grote vierkante stoelen bijvoorbeeld staan er toch wel een beetje om bekend dat ze veel ruimte in beslag nemen…Bekijk dus goed wat de afmetingen van de stoelen zijn en reken er nog wat ruimte tussen. Past het dan nog aan je tafel, dan zit je goed. Desnoods kun je de nieuwe afmetingen even op de vloer met afplaktape uitbeelden. Wat je niet moet vergeten, is ook de hoogte van de stoelen. Je zou de eerste niet zijn die stoelen koopt die je niet onder de tafel kunt schuiven. Als je eraan moet eten, is dat serieus een irritant gegeven. Een ander bepalend iets voor de hoeveelheid is verder nog met hoeveel personen je van plan bent aan de tafel te gaan zitten. Je hoeft niet per se het aantal stoelen te kopen dat onder de tafel past ;-).
Stap 4: bepaal de bekleding
Het ligt voor de hand om voor de eettafelstoelen te kiezen voor hout, plastic of leer. Dat maakt makkelijk schoon. En als je kinderen hebt, is dat wellicht een heel belangrijke overweging. Heb je toch voornamelijk volwassenen rond je tafel, dan is een eetkamerstoel met een lekkere stof eroverheen ook wel te overwegen. Je kunt de stof eventueel voorbehandelen met waterafstotend middel, als dat niet al is gebeurd. Een eetkamerstoel van stof kan meteen een hele nieuwe dimensie aan je interieur geven. Zeker als je verder een redelijk strak ingericht huis hebt met weinig warme materialen, kan een eetkamerstoel van stof wel verschil maken. Een goed voorbeeld daarvan vind ik de stoeltjes van BePureHome. Gestoffeerd en met die heerlijk oud-Hollandse kleuren en printjes. Dat past heel lekker in mijn toch wel gezellige enigszins eclectische woonkamer.
Ook Dutchbone heeft een aantal leuke eetkamerstoeltjes die ook gestoffeerd zijn en ook een warme uitstraling hebben. Ze lijken in die zin wel wat op elkaar. Ik weet niet of ik bijvoorbeeld dat rood zou aandurven, maar ik vind ze wel prachtig. Of zal ik gewoon 1 van elke kleur doen? Staat ook wel leuk!


Stap 5: check hoe ze zitten
Testen hoe ze zitten is vanuit een webshop natuurlijk wel lastig. Zelfs reviews (goede bron van informatie) kunnen lastig inzicht geven in hoe stoelen zitten voor jou. Ook hierbij zou je eigenlijk goed moeten kijken of er nog een showroom in de buurt zit, zodat je kunt uitproberen. Heb je die niet, kijk dan naar andere mogelijkheden bij de webshop. Bekijk welk retourbeleid ze hebben, of misschien is het handig om eerst 1 stoel te bestellen, en als het bevalt, dan pas de rest erbij te bestellen. Wel een belangrijke stap, want zelfs al zit je er net als ik maar 2x per maand een avond op, je wilt dan toch niet dat die avond wordt verpest door een houten kont of pijnlijke onderrug. Right?
Stap 6: spaar geld
Het enige jammere aan design eetkamerstoelen is dat ze ook een behoorlijk prijskaartje hebben. Je moet dus wel even vooruit denken en gaan sparen voordat je een aantal stoelen koopt. Uiteraard kun je ook op Marktplaats zoeken of er ergens iemand nog een paar mooie exemplaren aanbiedt, of de kringloopwinkel. Hoe dan ook, bedenk op tijd dat je nieuwe stoelen wilt, en begin dan al meteen met sparen, voordat je je droomstoelen tegenkomt en ze vervolgens niet kunt betalen, en uitverkocht zijn tegen de tijd dat je het geld wél hebt!
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips, ook al lijken ze voor de hand te liggen. Misschien scheelt het je een boel tijd en gedoe als je eerst even deze stappen doorloopt.
Welke eetkamerstoelen heb jij en is dat design of tweedehands? En heb jij nog een wens ten aanzien van je eetkamerstoelen? Share it!
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Flinders. Afbeeldingen zijn met toestemming van hun website overgenomen.