Hoe een makelaar de aankoop van een nieuw huis kan maken of breken
Geen nieuws natuurlijk dat een makelaar van grote invloed kan zijn op de aankoop (of verkoop) van je nieuwe huis. Ik heb gekke dingen meegemaakt toen ik zelf op zoek was naar mijn eerste koophuis. En ik ben de enige niet die gekke dingen meemaakt. Gelukkig zijn er ook makelaars die alle stress en spanning voor je kunnen wegnemen. Even een kijkje in de keuken van het huizenkopen. Be amazed!
Begin dit jaar besloot ik dat het tijd was om een huis te kopen. Een vast contract kwam eraan en de huizenmarkt in Haarlem, waar ik graag wilde blijven wonen, was een gekkenhuis. Nog steeds trouwens. Voor elk huis, haast in elke staat van onderhoud, zijn ontzettend veel belangstellenden. Hoe langer ik verhalen lees en hoor, hoe meer ik besef dat ik met mijn huis onwijs veel geluk heb gehad!
Biedsystemen
Mijn huis was ongeveer het 6e huis waar ik ging kijken. In de periode dat ik huizen zocht daalde de hypotheekrente elke week met punten tegelijk, dus mijn te besteden bedrag steeg ook elke week wel. Dat maakt het wel geinig, op een gegeven moment kom je net in een andere categorie terecht. Eerst keek ik vooral bij beneden- of bovenwoningen, met 1 of in een enkel geval 2 slaapkamers. Postzegeltje tuin, of dakterrasje waar je net een stoel kon zetten, en dat vaak op het noorden ook nog eens. Dat krijg je dan in Haarlem voor pakweg 150.000-160.000 euro. Wel in de betere wijken hoor, dus dan heb je wel wat qua locatie. Desalniettemin was ik al een aantal keren teleurgesteld van een bezichtiging thuisgekomen omdat de belangstelling te groot was, dat zou een biedoorlog worden. De meeste makelaars hanteren bij zo’n grote opkomst netjes een systeem van inschrijven, bieden voor een bepaalde datum en het hoogste bod wint. Soms krijgen de andere bieders nog wel kans om een tegenbod te doen, maar meestal ligt het dan al zo ver boven de vraagprijs dat dat eigenlijk onnodig is. In weer andere systemen heb je een streepje voor als je de eerste bieder bent, dat krijg je dan te horen en elk bod wat daarna gedaan wordt, krijg jij ook te horen. Je kunt dan kiezen op te bieden of uit de race te stappen. En daar wordt wel eens flink misbruik van gemaakt. Zeker als je dan al vrij hoog biedt, heb je weinig ruimte om te stijgen. Neem van mij aan dat er genoeg mensen zijn met betere voorwaarden en meer geld die hetzelfde huis zo graag willen dat ze zelfs fors boven de vraagprijs bieden. En als de verkopend makelaar je gewoon netjes van alles op de hoogte houdt en transparant is over de andere biedingen, dan weet je nog een beetje waar je aan toe bent. Nog steeds ellendig en wat oneerlijk, maar een eerlijke makelaar geeft alles alleen maar netjes door en gaat niet lopen spelen met de mensen.
Goedkoper aanbieden
Ik ben ook mafkezen tegengekomen hoor. Een van de benedenwoningen die ik ging bekijken, stond voor een lage prijs te koop, vergeleken met andere vergelijkbare woningen. Dus ik ging toch maar kijken, al kon het niet anders dan dat er iets mis mee was. De bezichtiging leek erop te wijzen dat dat niet het geval was, het was een prima huis. Dus ik vroeg de makelaar waarom het zo goedkoop was. Zegt-ie doodleuk: “dan komen er meer mensen kijken en meer belangstelling betekent meer biedingen, dus die prijs wordt vanzelf wel hoger“. Ik ben direct de deur uitgelopen en besloot om voortaan geen enkel huis van die makelaar meer te bekijken, hoe mooi ook. Het was ook zo’n typisch mannetje, zo’n sjacheraar. Daar wil je toch geen zaken mee doen?
Open en eerlijk
Dus op naar het volgende huis (hoekhuis, verdieping erop, tuintje met achterom) en daar trof ik een supernette verkopend makelaar. Die waarschuwde me al voor de staat van het huis, omdat hij niet onnodig mensen wilde laten bezichtigen en teleurstellen. Ik wilde toch zelf kijken, en ik vond het warempel meevallen. En omdat ik één van de weinige serieuze belangstellenden was (alsnog gek) deed de makelaar net zo zijn best voor mij als voor de verkoper, die in dit geval de bank was. Ik moet bekennen dat dat ook een groot verschil maakt. Vraag daarom altijd na, zeker als het huis leeg staat, van wie het huis nu is. Een bank wil zo snel mogelijk van een huis af voor een prijs die gewoon marktconform is en heeft niet per se baat bij het opdrijven van de prijs. Althans in mijn geval verloren ze al een paar maanden geld op het huis, dus de wil om het nou eindelijk te verkopen was er wel. Ik kon zwaar onder de vraagprijs bieden en wat ik daarmee overhield kon ik in de verbouwing steken. Heerlijk. En daarbij echt supergoed geholpen door Hamer & Ran Makelaars in Haarlem, die voor mij zo goed hun best deden dat ze bijna mijn aankoopmakelaar hadden kunnen zijn. Zo hoort het! Ik koop mijn eerste huis, wil netjes behandeld worden, weten waar ik aan toe ben, het is al spannend genoeg in deze gekke markt, dus een verkopend makelaar die mijn eigenlijk net zo ontzorgt als dat ze willen verkopen, is top. Als ik daarmee een gedegen keuze maak hebben zij daar ook wat aan.
Gevalletje WTF
Het kan ook anders. Brechtje, al jaren goede kennis op Twitter, wilde een huis kopen in het pittoreske Bakkum. Niet een plek waar mensen net als in Haarlem met 100 tegelijk een huis gaan bezichtigen en waar je elkaar bijkans de tent uit moet vechten om het te kopen. In Castricum, een gezellig dorp in de buurt van Haarlem, zat de makelaar die het huis verkocht voor de verkoper. Kort verhaal: Brechtje biedt, krijgt een akkoord van de verkoper, de papieren al in de mailbox en de datum geprikt om te tekenen, en even later hoort ze dat de verkopers een hoger bod hebben geaccepteerd, achter hun rug om. Volgens de verkopende partij, waar ze maar even verhaal is gaan halen, is dat niet waar en heeft de makelaar hen gebeld en druk uitgeoefend om dat tweede bod te accepteren. Hoe het ook zij, heel eerlijk is dat niet. Toch is het volgens de wet niet verboden. Volgens de gedragscode van de NVM wel (waar deze makelaar bij is aangesloten). Anyway, Brechtje laat het er niet bij zitten, en helemaal na een belachelijke verklaring van de betreffende makelaar op social media niet meer. Het hele verhaal inclusief die belachelijke verklaring kun je lezen in het blog van Brechtje hierover.
Goed kijken
Wat ik maar wil zeggen, je moet het maar net treffen met die makelaars. Er zijn er idioot veel en iedereen kan makelaar worden. Best lullig ook dat de wet maar amper bescherming biedt tegen malafide praktijken en de gedragsregels van de diverse brancheorganisaties zijn niet bepaald bindend. Lees je de reviews op Facebook, dan staan daar uiteraard ook alleen de positieve verhalen en op hun eigen website ook. Ga dan maar eens zoeken of er nog wat negatiefs te vinden is. Bovendien denk je dat je wel gehaaid genoeg bent om ze aan te kunnen waarschijnlijk.
De les die ik heb geleerd, en die nog eens bevestigd wordt door Brechtje: je droomhuis is pas van jou als de krabbel op de papieren staat, eerst op de voorlopige koopakte, en dan nog moet je zeker weten dat alle mogelijke ontbindende voorwaarden kloppen. Krijg je de financiering niet rond terwijl je dacht van wel, dan heb je alsnog geen huis. Ook als de bouwkundige keuring gedaan is en het blijkt een bouwval, dan kun je er ook nog onderuit en heb je nog geen huis. Oh, 1 tip: laat altijd een keuring doen, ook als het nog een relatief nieuwe woning is. Er kunnen zo ontwerpfouten in zitten of andere dingen die tijdens of na de bouw niet zijn ontdekt. Hoewel de verkoper verplicht is gebreken te melden, doen ze dat natuurlijk lang niet altijd en je bent zelf verplicht goed onderzoek te doen.
Aankoopmakelaar dan maar
In sommige gevallen, als je het echt moeilijk vindt allemaal en je bent bang voor gedoe met biedingen, dan kan het geen kwaad om wat extra geld te spenderen aan een betrouwbare aankoopmakelaar. Laat je altijd door vrienden uit de omgeving adviseren die daadwerkelijk met iemand hebben gewerkt. Een goede aankoopmakelaar kan een boel zorgen voor je wegnemen.
Zoals gezegd: het kán ook goed gaan. Blijf goed naar je gevoel luisteren, wees scherp, hoe lang het proces ook duurt. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt, of mis je duidelijkheid, eis dan duidelijkheid of ga er zelf achteraan. Het gaat om een hoop geld, het gaat om je leven, om je gemoedsrust, om de plek waar jij je nog lang thuis hoopt te voelen. Dat is heel wat waard (en dat besef je soms pas veel te laat).
Ga jij binnenkort een huis kopen? Veel plezier met huizen kijken en laat even weten hoe het jou verging!
Bedankt om dit te delen.
Spijtig genoeg is een mondeling akkoord niet bindend. In België ook niet.
Je bent pas zeker als een compromis getekend is. Dit geldt ook voor een bouwgrond trouwens.
Zoals je zegt moet je een manier vinden om de makelaar beter te kunnen inschatten. en een oog hebben voor opportuniteiten, zoals jij had. Al vraagt dit veel zoekwerk en geluk!