Global Recycling Day: lokale en landelijke initiatieven voor recycling en upcycling
Door heel Nederland heen zijn diverse initiatieven en projecten om buurtgenoten of landgenoten meer betrokken te krijgen bij recyclen of upcyclen. Ik maakt een lijstje van projecten waar jij misschien ook wel aan kunt bijdragen.
Ik schreef al een blog over relatief praktische dingen die jij nog extra kunt doen om te recyclen. Daarin schreef ik ook dat je ook bij het begin kunt beginnen: minder kopen, en als je iets koopt, koop het dan van al gerecyclede of upcyclede materialen. Ik noemde tevens al een paar voorbeelden, maar ik dacht: dat kan overzichtelijker. Ik verzamelde daarom wat initiatieven, zowel commercieel als niet-commercieel (allemaal niet gesponsord!) waar je misschien eens aan kunt denken als je tóch iets wilt kopen of zelf aan de slag wilt. Want we dragen nou eenmaal ook graag ons steentje bij aan de economie, geld moet rollen, je weet zelf.
Merken
Alweer een aantal jaren was Adidas de eerste (zover ik weet) die schoenen maakte van gerecycled plastic en nu hebben ze een hele performance lijn hiervan. Inmiddels zijn er wel meer merken die spullen maken van gerecycled katoen of plastic uit de plastic soep.
IKEA maakt ook steeds meer producten uit gerecyclede materialen en probeert zelf ook 85% van zijn afval te recyclen. Daarnaast kon je natuurlijk in de koopjeshoek altijd al meubels kopen met een deuk of kras en je kunt heel veel producten modulair kopen, zodat je er altijd aanpassingen aan kunt doen of specifieke onderdelen nog kunt vervangen.
Sony heeft ook een flink aantal producten waarin gerecycled plastic wordt gebruikt. Vooral camera’s en beeldschermen.
Esprit heeft met zijn ECOllection ook een lijn met gerecycled plastic, bijvoorbeeld zonnebrillen. Verder lijken ze wel plannen voor meer duurzaamheid te hebben, waaronder reparatiepunten in winkels (nu Duitsland), maar ik vind dat soort dingen altijd maar afwachten.
NS heeft van oude treinen en materialen uit treinen ook nieuwe producten gemaakt. Deze zijn op diverse plekken te koop. Daarnaast gebruiken ze zelf in nieuwe treinen ook steeds materialen uit oude treinen. Best tof!
Elho maakt bloempotten uit oud plastic. Kun je bij elk tuincentrum kopen en is dus zowel goed voor de bloemetjes en de bijtjes als het milieu.
Initiatieven
Plastic Whale
Maakt kantoormeubels van plastic dat is opgevist uit de Amsterdamse grachten (onder andere). Zie ook het filmpje:
Wasteboards
Maakt skateboards van plastic dopjes. Doen ze soms ook op festivals, dan maken ze in 2 uur tijd een skateboard van de dopjes die op zo’n terrein achterblijven. Het ziet er echt megavet uit en ik wou dat ik beter kon skateboarden dan ik nu kan!
Usedproducts
Je hebt wellicht ook in jouw stad zo’n oranje met zwarte winkel van Used Products. Daar kun je je nog goede spullen elektronica inleveren en je krijgt er zelfs nog iets voor terug als je geluk. Zij reviseren het en verkopen het dan weer. Zo gaat je product net iets langer mee. Het is niet echt recyclen nog, maar het is beter dan weggooien.
Tweakers.net
Bijna iedereen kent Tweakers wel. Nu was ik laatst zelf naar een laptop aan het kijken, en ik zag dat ze dus in de lijst met modellen ook duidelijk aangeven dat het een ‘refurbished’ model betreft. Dat zijn dus apparaten die ooit teruggestuurd zijn, nagekeken werden en al dan niet gerepareerd zijn. Doorgaans prima apparaten, maar dan met een heel aangenaam prijsje. Mocht je dus niet willen bijdragen aan meer elektronisch afval, dan is de aanschaf van een refurbished apparaat dus makkelijk gemaakt voor je.
Het geldt overigens ook voor veel telefoonwinkels dat je er tweedehands of refurbished toestellen kunt aanschaffen, of dat ze jouw oude toestel terugkopen. Dan kun je dat geld in je zak steken of weer gebruiken voor een nieuw toestel.
Buurman Utrecht
Maken van materiaal dat over is nieuwe producten. Heb je zelf een idee voor een project, dan helpen zij het je te maken. Ze hebben ook een shop met hout en ijzer, maar ook oude ramen en deuren kun je er vinden. Heel tof lokaal initiatief dat duurzaamheid, hergebruik en circulair produceren centraal zet.
Upcyclecentrum Almere
In het Upcyclecentrum Almere zit behalve een ‘experience center’ ook een Upcyclecentrum waar momenteel 3 ondernemers gevestigd zijn die van de ingeleverde materialen nieuwe producten maken, waaronder een sieradenmaker. Ook daar gevestigd:
Parels Breda
Een vrij nieuwe circulaire winkel (en webshop) in Breda, naast Vindingrijk (de kringloopwinkel). Hier verkopen lokale ondernemers of hobbyisten producten die zij hebben gemaakt van oude materialen en producten. De winkel is tevens ingericht met herwonnen materiaal en er wordt uitleg gegeven rondom het thema circulariteit.
Upcycle your waste Den Haag
Onder de noemer Upcycle your waste organiseert gemeente Den Haag informatievoorziening voor ondernemers om hun afval beschikbaar te stellen aan andere ondernemers die daar iets van kunnen maken. Heel concreet kon ik daar niets over vinden, maar je kunt als ondernemer in elk informeren.
The Upcycle Amsterdam
Bij The Upcycle bedenken ze producten. Producten die gemaakt worden uit bestaand materiaal. Ze hebben zowel een winkel als webshop en geven ook workshops om zelf creatief te worden met diverse soorten materiaal. Echt wel tof!
Maison7 Rotterdam
Indira Zevenhuizen heeft op de hoek met de Lusthofstraat in Rotterdam een atelier, waar ze zelf meubels opknapt en andere DIY projecten verzint en uitvoert of bijvoorbeeld cadeautjes voor je maakt in opdracht. Maar, jij kunt ook gebruik maken van haar kennis, de ruimte en de middelen om zelf aan projecten te werken. Bijvoorbeeld het opnieuw stofferen van een stoel.
Webshops
Zoutbloed.nl
Verkoopt strandaccessoires en cadeau-artikelen. Bijvoorbeeld geüpcyclede artikelen van wetsuits gemaakt. Ook vazen van glas en katoen. Bestellingen worden duurzaam verzonden in gerecyclede verpakking.
Kunststofreus.nl
Maakt buitenproducten van volledig gerecycled kunststof. Ze gebruiken hiervoor zelfs vies kunststof dat normaal gesproken al snel de verbrander in gaat. Duurzaam in meerdere opzichten dus!
NicMic.nl
Verkopen kunst en sierkussens (op dit moment) die gemaakt zijn van materialen die ogenschijnlijk waardeloos zijn (kapotte flipflops). Ze vertegenwoordigen de Afrikaanse initiatieven Ocean Sole en Ashanti Design.
Weet jij nog bijzondere initiatieven of heb je zelf misschien iets waaraan we allemaal kunnen bijdragen? Laat het weten in de reacties!
Foto header: Pixabay
Alles in onze winkel en webshop is gerecycled, upcycled of draagt bij aan zero-wast. We knappen oude meubels op en verkopen daarnaast woonaccessoires die allemaal gemaakt zijn van gerecycled materialen.
Dus neem daar ook eens een kijkje!
Groeten van Ms. Verhip