G-Data en vrouwen: geen goede combinatie
Bij G-Data houden ze van vrouwen. Maar niet heus, want het persbericht dat ik vandaag kreeg sloeg echt alles. Nu verschijnen er wel vaker persberichten over dubieuze onderzoeken, die dan nog geplaatst worden ook, maar dit vond ik wel zo’n cliche dat ik het even moest melden. Kunnen we in de comments weer heerlijk flauwe grappen maken over vrouwen en aanrechten enzo, of met zijn allen roepen dat we een vrouwenbeweging moeten beginnen. Laat ik dus beginnen met te melden waar het over gaat, aldus gequoot:
Amsterdam, 10 augustus 2010 – Nederlandse vrouwen zijn roekeloos als het om hun surfgedrag gaat. 74% denkt niet dat zij haar computer echt goed heeft beveiligd. Toch zijn Nederlandse vrouwen geen echte waaghalzen. Maar liefst 98% zou er namelijk niet aan denken om onveilig te vrijen met iemand die zij net heeft leren kennen. Dit blijkt uit een onderzoek van beveiligingssoftwarespecialist G Data, uitgevoerd door onderzoeksbureau TrendBox onder 500 Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud.
Hoewel deze uitkomst impliceert dat het beveiligen van de computer op geen enkele manier samenhangt met het beveiligen van het eigen lichaam, blijkt er toch een verband te zijn. Vrijgezelle respondenten die aangaven dat zij niet vaak een condoom gebruiken tijdens de seks, beveiligen hun computer nóg iets minder goed dan de andere vrouwen. 24% van hen is er namelijk van overtuigd dat het met de beveiliging van hun pc matig tot slecht gesteld is, tegenover 19% van alle participerende dames.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat veel vrouwen, die vermoeden dat hun computer niet goed beveiligd is, wel gewoon internetbankieren. Slechts 23% van de ondervraagde vrouwen vindt het belangrijk om te investeren in een degelijk antiviruspakket als zij online bankieren. Een dergelijke investering garandeert overigens niet dat de computer echt goed beveiligd is. Slechts 44% van de vrouwen met een betaalde beveiligingssuite is er zeker van dat zij de benodigde updates altijd goed uitvoert en zodoende optimaal beveiligd is.
De grootste groep, bijna de helft van de vrouwen (49%), maakt helemaal geen gebruik van antivirussoftware, of in ieder geval niet voor zover zij weet.
Ook maken veel vrouwen gebruik van een gratis antiviruspakket (25%) of van een illegale versie van een betaald pakket (3%). Volgens beveiligingsexpert G Data bieden deze vormen van antivirusbescherming een bepaalde mate van schijnveiligheid. “Als we de vergelijking met onveilige seks doortrekken, zou je kunnen stellen dat gratis en illegale security-pakketten vergelijkbaar zijn met de pil. De kwaliteit kan heel erg hoog zijn en daarmee een groot gevoel van vertrouwen geven. Maar zoals de pil alleen beschermt tegen zwangerschap, en niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, zo beschermen niet-betaalde pakketten alleen tegen virussen, en dan uitsluitend tegen diegenen die al bekend zijn in de industrie. Een nieuw virus, een phishingaanval of een geïnfecteerde website waar je een zogenaamde Drive-by-Download-infecties kunt oplopen, zonder daar iets van te merken, wordt vaak geen strobreed in de weg gelegd door deze gratis pakketten. Vooral wanneer je veel surft, wat 86% van de ondervraagde vrouwen dagelijks zeggen te doen, en internetbankiert, wat zelfs door 98% van de vrouwen gedaan wordt, is het dus van groot belang om iets te investeren in je beveiliging,” legt Daniëlle van Leeuwen van G Data Benelux uit.
Overigens heeft G Data ook laten onderzoeken hoe standvastig jonge vrouwen precies zijn in hun ‘safe-sex-policy’. Dat lijkt nog behoorlijk tegen te vallen: onder de juiste omstandigheden blijkt een condoom toch niet zo essentieel te zijn. Als Brad Pitt, Johnny Depp of David Beckham Nederland eens op vrijersvoeten aan zouden doen, zouden zij er bij een kwart van dames die hen als aantrekkelijk beschouwt in slagen om onveilige seks met haar te hebben. De vrijgezelle dames zonder betaalde antivirussoftware hebben hierbij een duidelijke voorkeur voor David Beckham (52%), terwijl Brad Pitt het meeste kans maakt bij de vrijgezelle dames met een betaald security-pakket (50%).
Een uitgebreide samenvatting van het onderzoek is te downloaden via http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/1736-nederlandse-vrouwen-doen-het-n.html.
OMGWTFBBQ?
Wat is dit voor raar verband? Kan ik straks een onderzoek verwachten over het verband tussen het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door vrouwen en veilig vrijen en veilig computergebruik en tijd in de badkamer ’s morgens? Komt er een onderzoek dat concludeert dat vrouwen inderdaad beter achter het aanrecht staan en voor de kinderen moeten zorgen, omdat blijkt dat ze dan veel veiliger internetten? Nee, dit onderzoek gaat mij een stapje te ver. Hoe vrouwonvriendelijk kun je zijn voordat je je geloofwaardigheid verpest? Of krijgen we morgen een persbericht met onderzoek dat aangeeft dat dit voor mannen ook geldt?
En dan nog..
Buiten het feit dat dit onderzoek gewoon nergens op slaat, worden er nergens fatsoenlijke oplossingen gegeven. Er wordt tevens voorbij gegaan aan het feit dat er ook veel vrouwen op pc’s van hun man zitten, die dus ook niet beveiligd zijn. En op sommige pc’s zitten ook nog kinderen, die zonder dat iemand het weet ook allerlei malware kunnen binnenhalen. Dan mist er toch gewoon goede voorlichting op dit vlak? Er zijn weinig mensen die echt goed weten hoe een advertenties eruitziet die je naar een malware-website leidt. En dus ook weinig mensen die weten wanneer je wel en niet een goed programmaatje aan het downloaden bent. Gelukkig werk ik in een branche die iets kan doen aan die onwetendheid, maar hoe vaak je het ook uitlegt, het besef dat dingen slecht kunnen zijn laten groeien is erg moeilijk. Dan zet je in zo’n persbericht toch ook mogelijke oplossingen? Dan neem je toch als G-Data het voortouw en begin je een vette campagne die mensen wijst op dit soort dingen?
Maar zo schaamteloos vrouwen vertellen dat het raar is dat ze wel veilig vrijen maar niet veilig computeren, dat kan echt niet! Of zie ik dat nou verkeerd?
Wat een enorm onduidelijk persbericht. Ze proberen op allerlei manieren aan te tonen dat vrouwen die onveilige seks hebben, hun computers ook slecht beveiligen. Soort verband tussen lichamelijke en digitale veiligheid. Uitkomst lijkt er op te wijzen dat dat verband misschien wel bestaat maar de onderbouwing en uitleg daarbij zijn nogal matig. Vrouwonvriendelijk? Mwah. Weinig ge
Ze proberen hier misschien de aandacht te trekken door een ‘pakkende vergelijking’ te maken, maar slaan volledig de plank mis. Uit deze wirwar van woorden word ik niet wijs, hoeveel procent? Van welke groep?
Dus 19% van de ‘ik heb geen onveilige seks en bescherm mijn computer ook wel redelijk’ tegenover 24% van de ‘ik bescherm mijn computer niet maar ik zit ook weleens op die van mijn man of heb onveilige seks maar alleen met mannen die aan de Beckham-standaard voldoen’…
Jaja dit is duidelijk een #fail
Hier blijkt weer; Vrouwen hebben maar 1 recht, het gasfornuis… Ofzo….