Voor het eerst op wintersport, hoe werkt dat?
Ik ga voor het eerst op wintersport en ik vind het superspannend. Aan alle kanten word ik overvoerd met tips en adviezen. Soms zijn ze nogal tegenstrijdig. Dit is wat ik eruit haalde voor mezelf en deel mijn bevindingen. Wat zijn jouw beste tips voor de beginnende wintersporter?
Dit jaar ga ik voor het eerst op wintersport. Ja, ik heb een deel van mijn opvoeding gemist. Ik vind het echt superspannend en ben al weken bezig met alles uit te zoeken over wintersport en wat ik moet aanschaffen en moet regelen. De stress over of het allemaal wel goed zal gaan neemt dus ook wel wat toe. Tegelijkertijd heb ik er onwijs veel zin in, want het wordt sowieso leuk en mooi! Ik wilde in elk geval mijn bevindingen met je delen over hoe dat werkt als je voor het eerst op wintersport gaat. Heb jij nog tips, dan hoor ik ze graag.
De adviezen lopen nogal uiteen. Afhankelijk van wie je het vraagt, kom je met ofwel veel te veel spullen op plaats van bestemming aan, ofwel met te weinig. Precies goed lijkt me inmiddels nagenoeg onmogelijk om te bereiken. Ondertussen doe ik maar gewoon wat mij het handigst lijkt. Mocht ik er ná de wintersport anders over denken, dan deel ik mijn bevindingen weer in een nieuwe blogpost.
Boeken wintersport
Ik ga nu even ervanuit dat het boeken van de wintersportaccomodatie zelf je wel lukt. Of dat je vrienden, kennisen, collega’s dat al voor je geregeld hebben. En zelfs dat je al vervoer hebt. Meestal is er een vliegveld in de buurt, of je kunt met auto (winterbanden niet vergeten en sneeuwkettingen even inladen voor de zekerheid) of zelfs de trein. Dat werkt uiteraard net hetzelfde als met andere vakanties. Ik wil vooral even op alle andere zaken ingaan, zoals wat je nodig hebt, mee moet nemen, niet moet vergeten en dergelijke.

Kosten wintersport
Als je voor het eerst op wintersport gaat, is het best een duur geintje om alles nieuw te kopen. Daarom kun je beter economisch omspringen met alles wat je denkt nodig te hebben. Anders zit je met dure spullen die je misschien, als het niet bevalt, nooit meer gebruikt en moet proberen te slijten via Marktplaats. Ik besloot dus om zoveel mogelijk te lenen van fanatieke wintersporters, of om het in eerste instantie cheap te houden door te kijken bij Aldi en Lidl en andere prijsvechters. Het verblijf en het huren van de boards en dergelijke kost al geld genoeg tenslotte. Als je echt gek bent van wintersporten na de eerste keer, kun je altijd daarna nog duur spul kopen. Hoewel ik er zelf nog niet van overtuigd ben dat dit altijd beter is.
Update: ik vergat hier enorm het stuk over hoe het werkt met ski’s of snowboards huren. Dat kun je vaak onderaan de piste bij diverse shops regelen, maar je kunt ook online reserveren of boeken en soms daarmee geld besparen, zeker in het hoogseizoen. Ik zag gemiddeld 100 euro voor 3 dagen in de gauwigheid als je het bij een simpel setje voor de gewone pistes houdt.
Wintersportkleding
Het lijstje met wintersportkleding dat je nodig hebt, lijkt schier eindeloos als je het aan diverse mensen vraagt. Ik wil gaan snowboarden, en het lijkt erop dat als je het aan hardcore skiërs vraagt, die toch weer andere feedback hebben dan snowboarders.
Een skibroek is níet hetzelfde als een snowboardbroek. Heeft iets met de padding te maken achter op de broek schijnbaar. Daarbij komt dat de één zegt dat je beter twee broeken mee kunt nemen en dat ander heeft aan 1 wel genoeg. Ik ga maar 3 dagen, dus ik besloot zelf maar genoegen te nemen met 1. Temeer dat ik die ene kon lenen van iemand, en een tweede heb ik nog niet gevonden voor nop.
Een ski-jas (dat schijnt dan weer niet heel veel uit te maken) moet vooral lekker warm zijn en genoeg vakjes met ritsjes hebben. Vakje voor je skipas in de mouw bijvoorbeeld. Een capuchon die eventueel verwijderbaar is. Waterdichtheid van minimaal 10.000 (ofzoiets) en let ook even op de uiteindes van de mouwen en de sneeuwvanger bij je middel. Niks is rottiger dan vallen, schuiven en dan vervolgens de sneeuw op je buik te voelen. Koud joh. Gelukkig had mijn lieve stiefmoeder nog een goede jas haast ongebruikt in de kast hangen. Joepie!
Skisokken schijnen ook geen overbodige luxe te zijn. Die hebben op strategische plekken extra dikke vlakjes, zodat de boots minder schuren als je er de hele dag in staat te bewegen. Gelukkig zijn die relatief goedkoop (aanrader: de Lidl-webshop).
Thermokleding is ook best lekker. Uiteindelijk wordt het best koud, zeker als je even in de skilift hangt of sleurt (schijnt, ik weet nog van niks, maar daarover waren de meesten het wel eens) en thermokleding houdt het in elk geval dicht bij je huid lekker warm. Relatief goedkope thermokleding kun je bij de HEMA kopen, of ook weer bij de Lidl. Ikzelf heb maar 1 setje. Mocht dat niet afdoende zijn dan denk ik dat er best even iets te wassen valt. Het is van materiaal gemaakt dat vrij snel droog is, dus de volgende ochtend kun je het meestal weer dragen. Of leg het even in de sneeuw buiten, frist het wel weer op en bacteriën gaan lekker dood met die kou.
Skihelm
Of er nou nog veel verschil zit in helmen voor snowboarden of skiën is me nog niet duidelijk. Webshops hanteren wel beide categorieën, maar ik kwam er niet uit of die helmen dan echt anders zijn. Hoe het ook zij: als je een bril hebt, zoals ik, en geen lenzen wilt of kunt dragen, is een helm met vizier aan te raden. Die zijn vroeg in het seizoen nog goedkoop te krijgen; zodra oud en nieuw voorbij is, ben je wel wat duurder uit heb ik gemerkt, want dan zijn alle goedkope spullen uitverkocht. De reden dat je beter een helm met vizier kunt nemen: je eigen bril beslaat niet zo snel. Als je vizier ook nog eens beslaat dan heb je misschien dubbel pech. Er kan meer lucht onder je vizier komen. Is misschien ook kouder, dus misschien is een buff of skimasker geen overbodige luxe bij koud weer. Maar dat moet ik nog even aan den lijve gaan ondervinden. Als je meer wilt weten over welke skihelm met welk vizier het best is voor jou, dan moet je dit artikel over skihelmen met vizier even lezen.

Heb je geen bril van jezelf of je bent ff happy met lenzen, dan is een gewone skihelm natuurlijk ok en die zijn er al vrij goedkoop gelukkig en kun je wellicht ook makkelijker lenen van iemand. Zorg wel dat de helm echt goed past. Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint net boven je oren en wenkbrauwen en noteer het aantal centimeters. Bij een goede wintersportzaak weten ze prima welke maat je dan nodig hebt, evenals op goede websites met maattabellen. Hij moet niet bewegen, ook niet vervelend knellen en je moet bij plotselinge bewegingen geen verschuiving voelen. Bij je slaap moet je er zeker 1 tot 2 vingers tussen kunnen houden, heb ik me laten vertellen, maar dat weet ik dus niet zeker. Aangezien je hoofd niet al te best tegen klappen kan: laat je echt adviseren en draag een helm die goed zit.
Handschoenen voor wintersport
Tja, hier valt nou ook weer niet heel veel over te zeggen. Goede waterdichte handschoenen zijn geen overbodige luxe. Handigst is om handschoenen te nemen met een bandje bij de pols, liefst met een clip omdat klittenband wel eens slecht wil worden met nattigheid. Maar voor een eerste keer wintersport lijkt me de handschoenen nou niet het belangrijkste, anders dan dat je ze moet hebben omdat je vingers anders kapot gaan van ellende. De clips op je ski’s en snowboards zijn zo gemaakt dat ze met handschoenen aan prima te hanteren zijn.
Wintersportverzekering
Iets waar ik nog best laat aan dacht is de verzekering. Vanuit de zorgverzekering en zeker de aanvullende verzekering ben je al voor aardig wat leed verzekerd, ook in het buitenland, maar sommige verzekeraars vergoeden niets als je bewust gevaarlijke sporten doet. En daar valt wintersport wel onder, dus is het goed om je extra te verzekeren. Bij de meeste verzekeraars kun je een losse reisverzekering (of doorlopende reisverzekering) afsluiten met extra module voor wintersport. Dan ben je behalve voor benenbrekerij ook vaak verzekerd tegen ingesneeuwd raken, krijg je een deel van je skipas of accomodatie vergoed als je eerder terug moet en nog meer van die specifieke dingen. Zoek dat even uit, meestal kun je je nog tot vrij kort van te voren, zo niet tot de dag dat je vertrekt nog snel verzekeren voor de periode dat je weg bent. Ik ben echt niet voor over-verzekeren, maar in dit geval, omdat ik absoluut niet weet hoeveel risico dat snowboarden wel niet is, doe ik dat toch maar even. Zeker met alle verhalen nu over ingesneeuwde wintersporters in de Alpen.
Wintersportrugzak
Echt op het laatst bedacht ik ineens: ja, leuk, veel jaszakken, maar een flesje water of een aantal repen neem ik niet ff makkelijk mee de piste op. Om nou elke keer als ik ff dorst of trek heb naar beneden te boarden, of halverwege steeds een glas frisdrank te bestellen ergens, wordt ook een beetje irritant leek mij. Dus een handig rugzakje komt wel van pas. Ga je dan kijken en informeren, dan kom je erachter dat een rugzakje met extra band bij de heupen en over de borst wel zo praktisch is. Dat draagt licht en als je valt slingert je rugtas niet nog 100 meter terug op de piste. Ook wel handig dat een rugtasje niet te dicht op je rug zit en daar ervoor zorgt dat je je warmte niet goed kwijt kan. Dus een soort mesh-netje of hoe het ook heet, is ook best lekker. En dan wordt zo’n simpel tasje best al duur. Gelukkig kon ik er eentje lenen. Wil je er zelf eentje kopen, dan kijk je toch al snel naar een eurootje of 60-70 of meer. Misschien is dan voor die paar dagen toch handiger om even langs de kant ergens een drankje te halen als je dorst hebt…

Dingen die je niet moet vergeten als je op wintersport gaat
Als je gaat inpakken voor wintersport, is behalve de overduidelijke warme kleding, ondergoed en voor de hand liggende andere zaken, ook handig om aan het volgende te denken.:
- je eventuele medicatie (vergeet je anticonceptie niet, die heb ik nog wel eens vergeten bij korte reisjes)
- papieren zakdoekjes in je tas, jas en rugzak (voor de doorlopende loopneus of tranende ogen, of wc’s zonder pleepapier)
- koordje voor je bril (je zou niet de eerste zijn die zijn bril moet zoeken op de piste)
- paspoort/ID
- verzekeringsgegevens, zorgpas, nummers die je moet bellen bij calamiteiten
- cash en/of creditcard
- bikini (er is altijd wel een jacuzzi of verwarmd zwembad in de buurt)
- eigen kussen (als je verwacht dat het hotelkussen zwaar beneden peil is
- oordopjes (luidruchtige kamer/huisgenoten anyone?)
- e-reader en/of muziek en/of boeken (om even te ontspannen in je uppie)
- snowboots (voor wandelingen en omdat je Allstars te koud zijn bij -10)
- powerbank (voor onderweg of voor als alle stopcontacten bezet zijn of er geen stopcontact in de buurt is) en bijbehorend kabeltje (!)
- nekkussen voor onderweg
- extra geheugenkaartjes, selfiestick en dergelijke voor de foto’s en filmpjes
- toiletspul (scheermesjes, tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, body lotion, wasmiddel voor je wasje tussendoor evt, tampons/maandverband, deodorant, haarborstel)
- zonnebrandcrème (en neem dat echt mee, want als de zon schijnt verbrand je levend door de reflectie en hoogte)
Uiteraard zal deze lijst niet compleet zijn, maar zoek vooral even op het internet, want het staat vol met paklijsten voor wintersport.
Vooralsnog weet ik écht niks anders te bedenken waar je rekening mee moet houden als je op wintersport gaat voor de eerste keer. Heb je aanvullingen? Hieronder kun je in de reacties jouw ervaringen en tips delen.
Featured Image via Pixabay CC0 Creative Commons Licence.
Vergeet het platvinkie niet, met Jägermeister. Voor af en toe een warme slok. 😉
Voor de zonnebrand neem de speciale wintersport variant mee. De ‘normale voor de zomer is vloeibaarder waardoor deze kan bevriezen op wintersport!
Oh, dat is een goeie tip! Die had ik nog niet gehoord. Zal dit weekend even bij de lokale drogist kijken.
Haha, ook goeie tip, maar zoiets heb ik niet. Jij te leen? 😉
Ski stokken krijg je altijd bij het huren van je ski’s. Deze hoef je niet los aan e schaffen.
Voor wat betreft de zonnebrand, hij bevriest dus op je gezicht (als je gewone koopt)
En draag je geen bril, koop een skibril. Deze zorgt er voor dat je bij zeer zonnig weer de piste kan zien.
Zonder bril, vindt je gezicht/ogen niet prettig. En je ziet geen diepte. Heel onhandig!
Goeie tips! Ik vond alleen de speciale zonnebrand voor op de piste erg duur. Dus ik kijk het even aan denk ik, in principe heb ik crème die snel intrekt. Tenzij je een adresje weet voor goedkope zonnebrand?
Hoi hoi, leuk stuk! Kan je zeker aanraden om speciale zonnebrand te kopen, deze zijn gemaakt op basis van olie en zijn wat dikker en vetter. Niet alleen goed tegen bevriezing, maar het beschermt je ook nog tegen de kou en wind! Bij de dacthlon goed betaalbaar, je hebt gelukkig ook maar weinig nodig. Verder wil ik je aanraden niet te simpele handschoenen te nemen, zeker als je gaat snowboarden val je nogal vaak. Dan krijg je dus natte handen en dat is echt niet fijn 😉 veel plezier! Sanne (een skileraar!)
Bedankt voor het compliment! En voor de tip over de zonnebrand. Qua handschoenen heb ik nu aardig fijne hoor, goed waterdicht en lekker warm vanbinnen. Ik had dat deel over ‘niet zo belangrijk’ een beetje moeten nuanceren. Ik doelde meer op dat handschoenen niet zo duur zijn en die kun je dus vrij makkelijk even ergens kopen, desnoods ter plaatse nog. Nog 1 nachtje slapen….spannend!