De tuin lenteklaar maken (denk aan de insecten!)
Ook al heb ik maar een klein postzegeltje tuin, ook ik heb de laatste weekenden veel tijd besteed aan het lenteklaar maken ervan. Wat kun je nu zoal doen om je tuin gezellig te maken en een fijne plek te creëren waar je graag bent?
Het is lente en je ziet het overal om je heen: iedereen begint de tuin weer zitklaar te maken, of heeft net voor het eerst de meubels weer naar buiten gebracht. Daarmee is de tuin echter nog niet meteen klaar voor lente en zomer. Een fijne tuin heeft meer dan alleen tuinmeubelen die een sopje hebben gekregen. Ikzelf heb helaas maar een klein postzegeltje, maar zelfs die moest ik even lenteklaar maken. Dit kun jij doen om je tuin klaar te maken voor de lente (en zomer).
Onkruid wieden en troep opruimen
Het eerste wat ik zelf heb gedaan is alle plantenbakken nalopen (en ertussen kijken!) en alle rommel eruit gehaald. Ik heb plantenbakken tegen de muur aan de stoep staan, buiten mijn tuin, en elke zoveel tijd ligt er rommel tussen de bakken, plastic vooral. Maar ook andere wildvreemde objecten willen nog wel eens in of tussen de plantenbakken geraken. Dus even alles nalopen en troep eruit halen.
Daarna heb ik zelf lekker overal onkruid weggehaald. In de plantenbakken, maar ook van tussen de tegels. Dat moet je natuurlijk regelmatig doen, maar zo na de winter was het toch versloft en met het vroege lekkere weer was het onkruid al lekker opgeschoten.
Daarnaast heb ik ook de bakken weer extra potgrond gegeven. Ik merk dat na de winter de hoeveelheid grond aardig geslonken is en dat de planten dus wel wat extra liefde kunnen gebruiken.
Gezellig maken
Denk je: ja natuurlijk wil je het gezellig maken. Maar het zal je verbazen hoe vaak je je eigenlijk ergert aan het gebrek aan het gezelligheid in de tuin. Ik ken genoeg tuinen waar het echt wel ontbreekt aan gezelligheid. Meestal volgelegd met tegels, een paar karige bloembakken en dan een tuinset of op zijn best een loungeset. Ook nog eens gedateerd vaak, beetje viezig ook. Dus, start met je oriënteren op tuinsets. Een gezellige tuinset houdt meestal in dat ze lekker zittende kussens hebben, waardoor je zin hebt om je lekker er in te nestelen. Veel kussens voor buiten hebben tegenwoordig ook printjes of kleuren, zodat het gezelliger wordt. Maar wat een tuin ook gezellig maakt:
- lampjes (solar lampjes zijn heel handig, hoef je geen stopcontact te hebben)
- een vuurkorf (wel rekening houden met de buren)
- bloeiende planten (zie onder)
- schuttingen die net even anders zijn dan anders, bijvoorbeeld van bamboe of riet
- wandbekleding of buitenschilderijen aan muren of afscheidingen hangen
- leg een vlonder, met planken of vlondertegels (die bestaan)
- maak een vijvertje of andere waterpartij
Met wat creativiteit kom je een heel eind!
Bladeren laten liggen
Heb je een wat grotere tuin met stukken grond waar bomen en struiken staan? Ga dan niet als een gek oude bladeren verzamelen en opvegen. Op zich dat iets voor de herfst, maar in de lente moet je in elk geval bedenken dat wat er al ligt, moet blijven liggen. Ook afgebroken takken en andere ‘groene’ rommel zou je moeten laten liggen, of tenminste in een hoek op een hoop kunnen verzamelen. Insecten en ‘grondpersoneel’ verblijven hier graag en je tuin heeft insecten en andere beestjes nodig, om grond om te wroeten (en voedingsstoffen te transporteren) en om planten en struiken te bestuiven. Heb je al een hoop bladeren en troepjes liggen, wees dan voorzichtig, want misschien verblijven er wel egeltjes of andere beestjes in. Behalve dat, vormen bladeren ook voedingsstoffen voor de planten als ze verteren.
Bloeiende planten neerzetten of zaaien
Mijn favoriet: bloeiende planten. Heb je geen grond, maar tegels, dan kun je hier lekker losgaan met plantenbakken. Varieer met bakken in hoogte voor een speels effect. Heb je wat muren of schuttingen, dan kun je nog borders maken.
Handige tip voor als je niet echt een tuin hebt: geveltuinen zijn helemaal in en ook daar kun je al heel wat mee bereiken. Haal een rijtje stoeptegels weg, haal een zak potgrond en meng het zand met wat potgrond. Kijk even of er veel of weinig zon op staat en haal vervolgens plantjes die niet te grote wortels krijgen. In het tuincentrum kunnen ze je daar meestal wel mee helpen. Wat je vaak ziet zijn viooltjes of stokrozen.
Wat ook kan, is samen met je buurt een zogenoemde boomspiegel onderhouden. Meestal stimuleert de gemeente dat wel, dus kijk even op de website van jouw gemeente wat de regels zijn voor boomspiegels. Hier in Haarlem kregen we er al post over. Het stukje grond rond bomen in de straat is hartstikke geschikt om mooie planten met bloemen neer te zetten. Heel goed voor bijvoorbeeld bijen of vlinders.
Bloeiende planten of struiken met mooie bloemen zijn goed om te hebben om de insecten te helpen. Die hebben het zwaar momenteel. Ik geef in een nieuw blog binnenkort nog meer tips om de bijen en vlinders te helpen. Behalve dat staat het gewoon erg mooi om bloeiende planten en struiken te hebben.
Rekening houden met kou
We wonen in Nederland (of België) dus is het vaak eigenlijk te koud om buiten te zitten. Wat je allereerst moet doen is natuurlijk je tuinmeubelen goed beschermen door de kussens een goede droge plek te geven en een hoes over de rest heen te doen. Daarvoor heb je vaak handige opbergboxen en hoezen die passen bij je tuinset.
Wil je toch echt vaker buiten zitten, dan moet je het natuurlijk aangenaam maken voor jezelf. Afhankelijk van de grootte van de tuin, kun je bijvoorbeeld een overkapping maken waar je een bankje onder zet. Een wat kleinere overkapping kun je met wat handige hulpjes al snel zelf maken. Diverse bouwcentra hebben daar wel tips over.
Heb je eenmaal een overkapping, dan kun je het prettig maken door bijvoorbeeld een warmtelamp op te hangen of neer te zetten. Ook een buitenhaard kan heel prettig zijn, maar is meestal wel wat duurder. Een vuurkorf kan natuurlijk altijd.
If all else fails
Heb je echt geen idee wat je met je tuin aan moet? Dan is het natuurlijk zaak om te kijken hoe belangrijk je een gezellige tuin vindt. Heb je er wat geld voor over, dan kun je professionele hulp inschakelen. Een tuinarchitect kan een tuin ontwerpen die precies bij je past en vaak ook nog een hoop van het geregel uit handen nemen. Heb je alles eenmaal staan, dan is het een kwestie van goed bijhouden allemaal.
Wat je ook doet: nooit alleen maar tegelen. Dat is behalve lelijk ook nog eens niet goed voor de afwatering, en niet waar een tuin voor bedoeld is. Ik hoop dat je wat inspiratie hebt gekregen door deze blog!
Wat heb jij al gedaan om je tuin lenteklaar te maken?