De toekomst is webvideo. Are you in or out?
Iedereen kent YouTube. Een website waarop video’s geplaatst en natuurlijk bekeken kunnen worden. In 2005 opgericht en sindsdien keihard gegroeid en inmiddels immens populair. Nog geen 4 jaar later blijkt uit onderzoek dat het aantal unieke bezoekers van YouTube over de 100 miljoen heen is en YouTube werd voor 1.3 miljard gekocht door Google. Naast YouTube zijn er wereldwijd nog meer video websites, zoals Fox Interactive Media, Yahoo! Video en Hulu, die respectievelijk inmiddels meer dan 50, 47 en 38 miljoen unieke bezoekers per maand hebben sinds hun oprichting. Nu is natuurlijk de vraag waarom YouTube, maar ook de andere video websites, zo ontzettend populair zijn en of dit doorzet in de toekomst.
Bron: Comscore
Vroeger, toen het internet nog maar net bestond, was het een verademing om te merken dat informatie steeds sneller en beter ter beschikking kwam van de grote massa. Het heeft jaren geduurd voordat er grote veranderingen kwamen in de manier waarop internet wordt gebruikt. Het hebben van een website was al heel wat. Sinds een paar jaar verandert het internet razendsnel. Overal wordt ineens een cijfertje achter geplakt. Een gewone informatieve website is erg 1.0, maar als je op maat gemaakte offertes direct kunt aanvragen, kunt chatten met een medewerker van een bedrijf of een aanbieding kunt doorsturen naar een vriend of vriendin is dat weer helemaal 2.0. Los van het feit of je wel of niet een cool cijfertje aan een website kunt geven, verandert de manier waarop mensen zoeken naar informatie. Omdat iedereen een website heeft, is informatie vinden en filteren moeilijker geworden. En is de informatie eenmaal gevonden, dan biedt dat niet altijd de gewenste voldoening.
Hoe creëer je dan dat mensen de informatie vinden en daar ook voldoening uit halen? Wat biedt mensen die voldoening? Simpel: de mening van anderen, een prima validatie van die informatie. Een stap verder biedt informatie ook voldoening als die informatie direct toepasbaar en inzichtelijk is. Ik kan als bedrijf heel hard roepen dat mijn product heel gaaf is, met wat statistische informatie en wat afbeeldingen wellicht, maar dat geeft bij lange na niet zo’n goed beeld als gewenst zou zijn. De oplossing: een videodemonstratie van het product met stap voor stap uitleg over de werking en functies ervan en natuurlijk de mogelijkheid voor gebruikers van het product om te reageren! Of een interview met een medewerker, een productreview, een viral of een video van een presentatie, verzin het maar!
Hoe ga je dan om met de snelheid van informatievergaring? Het duurt namelijk wel even voordat je een goede video hebt gevonden die precies uitlegt wat jij wilt weten en dan is “ff googlen” toch sneller. Dat is een mooi vraagstuk voor de toekomst. Een beetje opvoeding kan dan geen kwaad. Want behalve YouTube zijn er ook veel video websites waar alleen video’s over een bepaald onderwerp worden geplaatst. Kijk bijvoorbeeld naar Ted.com voor informatie over lifestyle, technologie en de toekomst of het Videoplein van Kennisnet over videogebruik in het onderwijs. En dan zijn er ook websites die niet alleen video laten zien, maar ook nieuwsberichten, zoals Nu.nl. De video’s worden dan gebruikt ter ondersteuning van de berichten en om ook die mensen te bedienen die niet graag lezen, maar liever kijken. Bedrijven plaatsen instructies video’s op hun website om klanten te bedienen die geen zin hebben om handleidingen door te lezen, maar ook video’s over projecten of medewerkers om meer binding te creëren tussen hun bedrijf en hun doelgroep. Mede door web video verandert het doel van internet ook van snel en eenduidig informatie vergaren naar het uiten en delen van ervaringen en participeren in de Information Society.
Inmiddels zijn uit ervaringen van kijkers ook een aantal lessen zijn gehaald. Zo moet een video kort zijn en liefst met zoveel mogelijk actie. Dat betekent dat je gedwongen wordt om kort en to the point te zijn als je een video maakt. Dus niet meer anderhalve A4 aan informatie doorlezen voordat je weet hoe iets werkt of voordat je weet wat iemands mening is en waarom, maar gewoon een video van anderhalve minuut bekijken! Dus met die snelheid zit het in de meeste gevallen wel goed. En als je het onderwerp heel interessant vindt, dan vind je het ook vast niet erg om een langer durende video te bekijken. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig een snelle internetverbinding, dus video’s lukt ook veel beter en sneller dan vroeger. Snelheid doet er dus eigenlijk niet zo toe.
Om kort te gaan: in de toekomst zullen meer mensen hun ervaringen delen via het web en ook via video. In 2008 liet onderzoek al zien dat het aantal mensen dat een online video bekijkt in 2013 waarschijnlijk over de 1 miljard zal zitten. Daarnaast laten cijfers van juli 2009 (hierboven) een stijging zien ten opzichte van maart wat betreft het aantal bekeken video’s op internet.
Bron: Comscore
Video is een ideale manier om je eigen podium te creëren, maar video is ook een goede manier om je mening over een product, inclusief demonstratie, te ventileren. En zien is onthouden, zoals Confucius al zei. Iemand kan wel heel hard bloggen dat een product slecht is, een ander gelooft dat pas als die persoon kan laten zien waarom dat product niet werkt. Video is dan ideaal. Daarnaast hebben mensen steeds minder tijd om uitgebreid artikelen te lezen, nog afgezien van het feit dat dit op het scherm vaak heel vermoeiend is. Video is dan een goed alternatief, want onderzoek wijst uit dat lezen of kijken niet veel uitmaakt qua opname van informatie in de hersenen. YouTube zal voorlopig alleen maar groeien, alsmede andere websites waarop video geplaatst en gedeeld wordt. Video zal nog interactiever worden. Mijn gok is dat augmented reality ook meer naar video wordt getrokken, waar dat nu vooral nog in games en webshopapplicaties terug te vinden is. Het gaat dus prima met web video en ik voorspel dat er nog veel leuke dingen mee gaan gebeuren!
Wat voor toekomstige ontwikkelingen zie jij op het gebied van web video? En zie je ook veranderend gedrag in je eigen internetgebruik?
Gerelateerde links:
Video’s optimaliseren voor het web
Ook persberichten op video
User experience van webvideo
Mooi artikel!
Video heeft ook echt de toekomst op het internet. Analisten voorzien dat de consument in de nabije toekomst met meer dan 12 verschillende video platformen en gemiddeld 5 uur per dag te maken zal krijgen met <a href=
@clipforce leuk deze informatie en linkspam is best aardig, als je dan ook de juiste code gebruikt om je link te ontsluiten ;-). Vijf uur vind ik ook vrij veel, maar de snelle videoboodschappen zijn in opkomst inderdaad.
Bijna twee jaar later blijkt toch dat hier redelijk wat haken en ogen aanzitten. Een ‘unboxing’ even gauw op YouTube gooien is iets wat de doorsnee amateur blogjes goed lukt, maar iets wat er ook goed en professioneel uitziet vergt toch wat meer tijd en investeringen – om niet te spreken van technische kennis. Iedereen lijkt wel wat met video te willen, maar als men hoort wat het kost, daalt het enthousiasme rap – en de ‘goedkopie’ variant is toch niet echt iets waar je als content provider of uitgever trots op kan zijn.