Comfortfood: dit zijn mijn favorieten
Met de donkere dagen van de winter, nattigheid en kou buiten, is de behoefte aan comfort en gezelligheid binnen groot. Met comfortfood kun je jezelf weer een opkikker geven. Ik deel 3 van mijn favoriete gerechten, 1x met vega-optie, 2x met vlees.
Het is weer nat, saai, koud, vies weer buiten, de dagen zijn donker en je merkt amper of het nou dag of nacht is als je veel binnen zit. Voor veel mensen is deze periode een worsteling om door te komen. Dan kan het helpen om jezelf een beetje in de watten te leggen zo nu en dan. Ik schaam me er bijvoorbeeld niet voor dat ik weer met sokken aan slaap ’s nachts en ik zet zelfs overdag lekker kaarsjes aan of andere gezellige lichtjes. Alles om mijn leven net even wat aangenamer te maken. Wat ook helpt: lekker eten! Comfortfood helpt enorm om je lekker behaaglijk te voelen en met een tevreden gevoel naar bed te gaan. Dit zijn mijn favoriete gerechten >>>
Alle gerechten zijn voor 2 personen.
Gnocchi met tomatensaus uit de oven
Er zijn best wat varianten van dit recept op het web te vinden, maar ik had laatst toch een erg lekkere te pakken. Ik weet even niet meer waar ‘ie vandaan kwam, maar in de basis komen ze eigenlijk op hetzelfde neer. Het kost je amper tijd om klaar te maken ook nog eens.
Nodig:
- 500 gram gnocchi
- verse basilicum
- 250 gram gezeefde tomaten
- eventueel nog een x-aantal verse tomaten
- 2 sjalotjes
- 2 (of meer als je wilt) knoflookteentjes
- 300 gram sperziebonen (je kunt ook broccoli doen of boontjes los erbij serveren)
- 250 gram of meer biefstukreepjes (kun je ook weglaten voor vegetarisch)
- bol mozzarella
- pijnboompitjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de sjalotjes en knoflook, hak de tomaten in stukjes en hak de basilicum fijn. Pak een middelgrote kookpan. Kook de gnocchi in deze pan met gezouten water tot ze drijven en giet af. Pak een koekenpan als je de biefstuk erbij doet. Bak ondertussen de biefstukreepjes tot ze bruin zijn en zet even apart. Doe je er boontjes of broccoli bij, kook deze dan kort (4-5 minuten). Ze garen nog door later in de oven. Pak een koekenpan of gebruik de pan van de biefstukreepjes en fruit de sjalotjes en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de verse tomaten toe als je deze er in wilt, ga anders door met de gezeefde tomaten en voeg dit toe. Doe er eventueel een snufje suiker, maar zeker ook peper en zout bij. Voeg de basilicum toe aan de pan. Laat zo nog even 5 minuten zachtjes inkoken. Doe de gnocchi met de biefstukreepjes en groenten in een ovenschaal, doe de saus eroverheen en meng nog even door elkaar. Snij de mozzarella in plakjes en verdeel over de ovenschaal en strooi ruim met de pijnboompitjes eroverheen. Zet in de oven tot de mozzarella is gesmolten. Eet smakelijk!
Dit is echt 1 van mijn favorieten, ook de simpele variant zonder vlees en groenten erdoor. Dan zet ik er nog apart groente of een salade bij op tafel.
Stamppot andijvie
Als je me vroeger had verteld dat ik nu blij zou worden van andijviestamppot, dan had ik je uitgelachen. Mijn moeder was niet echt een ster met stamppot (sorry mam) en het was eigenlijk alleen aardappel met andijvie en dan heel veel slasaus eroverheen. Later maakte mijn vader nog eens andijviestamppot en dat was ineens gruwelijk lekker. Dus toen heb ik even opgelet en daar kwam dit recept uit. Wil je meer inspiratie? Hier, recepten voor stamppot.
Nodig:
- Grote zak andijvie
- 125 gram gerookte spekreepjes (de helft van zo’n dubbelpak)
- 1 ui
- 1 kilo kruimige aardappelen (of aardappelen voor stamppot)
- 1 zakje Maggi vleesjus of jus voor stamppot
- 2 gehaktballen van de versafdeling (of maak ze zelf, ik vertik dat altijd)
- Een beetje melk
Bereiding:
Kook de aardappelen volgens aanwijzing. Giet ze af, bewaar eventueel nog wat kookvocht. Pak een koekenpan en bak de spekjes. Voeg na enkele minuten de ui toe en bak deze mee. Schep het mengsel uit de pan als de spekjes goed uitgebakken zijn. Zorg dat je het vet nog even bewaart, dat heb je straks nodig. Bak in een andere koekenpan de gehaktballen als je die erbij wilt. Stamp de aardappelen met een stamper, of prak ze goed met een vork. Doe er zout en peper doorheen. Om het lekker zacht te maken doe je er een beetje melk doorheen totdat je vindt dat de aardappelpuree zacht genoeg is. Je kunt dit ook met een goede klont roomboter en nog een beetje kookvocht proberen. Doe de andijvie er handje voor handje doorheen. Het lijkt al snel veel maar het slinkt nog wel een beetje, dus wees niet bang dat je straks geen aardappel meer proeft. In principe moet er een zak doorheen kunnen. Meng het vet van de spekjes en het mengsel van de ui en spekjes er doorheen (voeg wat heet water toe aan de pan met vet om het los te krijgen eventueel). Maak de jus volgens aanwijzing op de verpakking. Schep de stamppot op, maak een kuiltje, schep de jus er in en leg daarna een gehaktbal erop. Eet smakelijk!
Lasagne bolognese
Dit is zogezegd mijn signature dish. Ik maak het graag én eet het graag op. Eigenlijk deel ik liever niet mijn recept, ook omdat het elke keer net een beetje anders is hoe ik het klaarmaak. Maar van mij mag je een poging wagen natuurlijk.
Nodig:
- 350 gram rundergehakt
- 1 stengel bleekselderij
- 1 courgette
- 1 winterpeen
- 1 knoflook
- 1 ui
- 500 gram gezeefde tomaten
- halve liter melk
- pak lasagnebladen
- oregano, basilicum, cayennepeper, paprikapoeder (kruidenpotjes)
- Geraspte kaas (naar smaak, ik doe belegen/pittige kaas)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de courgette in blokjes (2x over de lengte snijden) en snij ook de wortel in blokjes. Snipper de ui, hak de knoflook fijn (of haal het net als ik lekker lui door de knoflookpers) en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Pak een grote koekenpan of wok of hapjespan. Rul het gehakt. Voeg net voordat het echt bruin begint te worden de ui, bleekselderij en knoflook toe. Bak dit nog een paar minuutjes mee. Voeg een flinke hoeveelheid paprikapoeder toe (dat je duidelijk ziet dat het gehakt roder begint te kleuren), voeg een paar pufjes cayennepeper toe en een theelepel oregano en een theelepel basilicum. Nu voeg je de wortel en courgette toe en blijf je het geheel nog even bakken totdat de courgette merkbaar zachter wordt (minuutje of 5 doorgaans). Voeg de gezeefde tomaten toe en zet het vuur op zijn laagst. Ik voeg zelf ook vaak nog wat warm water toe omdat het anders al snel heel dik is. Daarna voeg ik voorzichtig melk toe tot ik vind dat het wel een aardig consistent geheel is. Overigens ben ik wel echt een noob want ik weet nooit wanneer melk gaat schiften dus ik doe ook maar wat. Meestal gaat het goed. Ik laat het zo nog 5 minuten pruttelen en dan vul ik de ovenschaal. Ik begin met een laag saus op de bodem, en dan afwisselen tot boven met lasagnebladen. Strooi de kaas eroverheen, half uur tot 40 minuten in de oven (beetje afhankelijk van de kaas), even laten afkoelen en dan vreten…
Comfortfood is leven
Ik heb nog wel meer gerechten die ik graag maak, zoals rendang of kippenstoof of een curry. Die duren echter veel langer om klaar te maken en daar moet je net zin in hebben en tijd voor hebben. Bovenstaande gerechten gaan nog net qua geduld. Met zo’n avondje lekker eten ga ik tevreden slapen en daar worden we uiteindelijk ook weer blij van.
Ik ben wel benieuwd naar jouw favoriete comfortfood gerecht. Waar knap jij echt 100% van op als je dat maakt voor jezelf?