Buitenlandse zoekmachines: een overzicht
Onlangs was ik op zoek naar een lijstje van de grootste buitenlandse zoekmachines. Nu heb je daar niet direct iets aan als je hier in Nederland zit, maar je zou bij verhuizing of vakantieplannen toch eens kunnen checken of die buitenlandse zoekmachines wellicht Google kunnen vervangen. Nou geldt bij de meeste buitenlandse zoekmachines wel dat je de taal moet spreken om te begrijpen wat er qua zoekresultaten verschijnt, maar we gaan er dan maar van uit dat je de taal spreekt als je naar een land gaat verhuizen ;-). Ehm, een lijstje met buitenlandse zoekmachines dus.
Google
Google blijft wereldwijd nummer 1 en wordt voornamelijk in Europa, Verenigde Staten en Canada gebruikt, maar in mindere mate ook nog wel in Indonesië en Australië. Geen enkel probleem om deze zoekmachine te gebruiken in de meeste landen.
Yahoo
Yahoo wordt voornamelijk gebruikt in Noord-Korea, Japan, Canada, Mexico, delen van Azië, India, Irak en Iran gebruikt en natuurlijk in de Verenigde Staten.
Bing
De zoekmachine van Microsoft. MSN en Live zoeken nu ook via Bing. Bing is hard op weg ’s werelds tweede zoekmachine te worden en kan dus ook bijna overal zonder problemen gebruikt worden.
Baidu.com
Als u naar China gaat zoekt u met Baidu. Hierbij moet worden bedacht dat de regering hier veel beperkingen op doet gelden. Niet alle zoekopdrachten worden toegestaan. Zoek daarom beter niet op politiek gevoelige zaken. Baidu ziet er bijna hetzelfde uit als Google, maar dan met Chinese tekens. De resultaten zijn ook voornamelijk in het Chinees, dus tenzij u Chinees kunt, heeft u daar vrij weinig aan.
Naver.com
Deze zoekmachine wordt vooral in Zuid-Korea gebruikt. Deze zoekmachine is vanzelfsprekend in het Koreaans en dus verdient het de aanbeveling dat u dit kunt lezen als u gaat zoeken met deze zoekmachine. Naver deelt de zoekresultaten op in stukken. Eerst worden resultaten uit blog.naver.com gegeven, daarna wat wereldwijde zoekresultaten, daarna cafe.naver.com en daarna nog afbeeldingen en video’s.
Mail.ru
Een zoekmachine die gezien kan worden als de Russische versie van Live Search. Bij Mail.ru kun je namelijk ook diverse e-mailadressen aanvragen en zoeken. Bij het zoekresultaat komen rechts geen advertenties te staan maar afbeeldingen of andere gerelateerde resultaten uit het netwerk van Mail.ru. Daarnaast plaatst Mail.ru voor elk zoekresultaat een soort favicon, zodat het herkenbaar is waar het resultaat vandaan komt.
Yandex.ru
Ook een populaire Russiche zoekmachine is Yandex. Deze ziet er bij de zoekresultaten qua uiterlijk veel hetzelfde uit als Mail.ru, maar laat rechts wel advertenties zien.
Zoznam.sk
We zijn in Slowakije. Hier kennen we Zoznam als zoekmachine. De zoekresultaten in Zoznam zijn erg statisch. Een lange pagina met alleen maar tekstresultaten.
Seznam.cz
In Tjechië kent men de zoekmachine Seznam. Seznam laat van elke pagina een screenshot zien, zodat u kunt zien naar welke pagina u toegaat. Dit is natuurlijk extreem handig tegen pornografische websites of andere tot de verbeelding sprekende websites. Seznam heeft zelfs onderaan de resultaten een optie om grafieken met trends voor een bepaalde zoekopdracht te laten zien.
AOL.com
Zeer bekend in de Verenigde Staten. Deze zoekmachine wordt meestal standaard ingesteld bij computers die een internetverbinding van AOL hebben. AOL is door Google geoptimaliseerd, dus op zich heeft u hiermee een goede zoekmachine te pakken.
Ask.com
Deze kent u wellicht nog van Ask Jeeves. U kon hier vroeger een vraag intypen, waar u dan antwoord op kreeg. Een soort grote encyclopedie was het toen. Inmiddels is Ask uitgegroeid naar een zoekmachine van formaat. Ask is vooral in de Verenigde Staten erg bekend, maar ook in Duitsland, Spanje, Italië, Japan en Engeland is deze zoekmachine vrij bekend. In Nederland heeft Ask nog een heel klein marktaandeel.
Restricties op de zoekmachines
Niet in elk land kunt u zo vrij het web surfen als u dat hier in Nederland gewend bent. Politiek gevoelige websites worden keihard geblokkeerd en zoekopdrachten in veel zoekmachines leveren niets op wanneer gezocht wordt op een politiek gevoelig onderwerp. Zo kunt u China niet veel vinden over Tibetaanse opstanden, onafhankelijk van Tibet en Taiwan, politie misstanden en andere zoekopdrachten die alles met vrijheden te maken hebben. Maar ook in Iran, Irak, Tunesië, Saoudi Arabië, Vietnam, Syrië of Turkije zult u lang niet alles kunnen vinden of bezoeken. Dit staat zelfs los van de zoekmachine die gebruikt wordt, al kan niet elk land elke zoekmachine dwingen om bepaalde zaken te filteren. Wilt u een klein voorproefje van hoe het is om in China het web te surfen? Installeert u dan eens deze plugin in Firefox, waarmee u door een proxy in China kunt surfen.
Natuurlijk zijn er veel meer buitenlandse zoekmachines, maar ik hoop hiermee wel de grootste te pakken te hebben. Het was namelijk niet simpel om een lijstje samen te stellen. Heeft u daarom nog nuttige toevoegingen, dan hoor ik die graag!
Weather and climate
http://weerenklimaat.webklik.nl/page/home