Je badkamer voordelig verbouwen, enkele tips
Ik ben onlangs verhuisd en moest daarvoor best wat verbouwen. De badkamer was best een heftig project en ook best prijzig. Door wat handigheidjes heb ik dat toch relatief voordelig kunnen doen! Lees je mee over mijn avontuur?
Degenen die me kennen en volgen weten dat ik net een huis heb gekocht. De eerste maand ben ik samen met een groepje lieve vrienden bezig geweest om de boel bewoonbaar te maken en dat is gelukkig heel goed gelukt. Niet dat alles al helemaal af is, maar ja, een huis is altijd work in progress schijnt. Het grootste wat verbouwd moest worden in mijn huis, was de badkamer. Nou, wat een verhaal was dat!

Tijdens de bouwkundige keuring werd al duidelijk dat het niet een kwestie was van even wat voegen bijwerken. De hele badkamer moest eruit, want er was grotendeels tegen spaanplaat aan getegeld, er was al lekkage geweest, kortom, eruit met de hele badkamer. In mijn geval ben ik via via aan een klusjesman gekomen die dat voor een hele schappelijke prijs kon doen. Van slopen tot alles er weer in zetten. Hij ging zelfs mee tegels uitzoeken! Het enige wat hij niet deed, was meezoeken naar een goede douchecabine. En ik had er echt de ballen verstand van, ik wist alleen dat de deuren inclusief de douchebak niet hoger mochten worden dan ongeveer 190 cm. Dan zou ik nog een klein randje tussen de deuren en het plafond houden (erg laag plafond). En over een inloopdouche had nog niemand het met mij gehad, dus de tegels lagen al tegen de tijd dat het over de douchecabine ging. Totaal niet handig, want voor een inloopdouche moet je blijkbaar bij het leggen van de leidingen en vooral de afvoer al rekening houden daarmee. Ook het leggen van de vloer had dan net even anders gemoeten. Dus een mooie inloopdouche (zoals een inloopdouche van Maxaro) zat er al niet meer in. Dik balen.
![]() | ![]() |
De douchecabine…
Nu heb ik zelf via Marktplaats een goedkope douchebak met deuren gevonden. Weliswaar bij lange na niet de kwaliteit die je van een serieuze partij zou kunnen verwachten, maar met wat geluk houdt dit setje het ook wel enkele jaren vol. Wist je dat een beetje douchecabine al snel boven de 400 euro uit komt? Ik niet, ik schrok me een hoedje. Maar ja, mijn budget was een beetje op tegen de tijd dat de badkamer bijna klaar was. Anders had ik een douchecabine uitgekozen uit 1 van deze mooie douchecabines, bijvoorbeeld. Dat ga ik nu misschien over een jaartje of 5 dan maar doen. Gelukkig is het niet zoveel werk om een douchecabine er weer uit te slopen en een nieuwe aan te sluiten.
(verhaal gaat verder onder foto)

Het badkamermeubel…
Gelukkig kon ik het oude badkamermeubel weer terug plaatsen. Daar was absoluut niks mis mee, ook al was een doorsnee meubel van de Ikea. Lekker brede wastafel, genoeg ruimte erop en erin voor spulletjes. Misschien dat ik over 5 jaar alsnog wel een nieuwe uitzoek uit deze badkamermeubels van Maxaro, zodat het bij mijn douchecabine past.
De accessoires…
Het leukste van de badkamer is nog wel het verder inrichten ervan, maar ook dat loopt nog best in de papieren. Een beetje goede spiegel die er niet uit ziet alsof je zelf aluminiumfolie op een glasplaat heb gestreken, kost al snel een flinke duit. Maar weet je waar ik echt van stond te kijken? Dat zo’n rekje voor je douchegels voor in de douchecabine echt belachelijk duur is! Ja natuurlijk, voor weinig geld heb je van die plastic bakjes met een zuignap, maar die flikkeren midden in de nacht keer op keer naar beneden. Dus ik wilde even kijken wat een roestvrijstalen rekje kost….dat begint bij pakweg 40 euro, maar gemiddeld kijk je al snel naar 150 euro of meer voor gewoon een dubbel rekje, rechthoekig (dus niet voor in de hoek). Een badkamermeubel compleet met spiegel heb je voor dat geld…kun je nagaan. Maar zoals mijn vader zei: die kun je niet in de douchecabine hangen ;-).
…duur! Hoe krijg je dat nou goedkoper?
Ik begon dit blog echter met de vraag: hoe kom je voordelig aan een nieuwe badkamer? Zoals met bijna alles is ‘zelf doen’ het antwoord. In mijn geval betekende zelf doen een klusjesman inhuren die niet de hoofdprijs kost, maar wel goed aangeschreven staat. Het betekent echter wel dat je letterlijk alles zelf moet uitzoeken en regelen. Zelf de tegels gaan uitzoeken en meenemen (bezorgen kost meestal best veel extra), zelf ergens een goedkope (eventueel tweedehands trouwens) douchecabine op de kop tikken en zelf een badkamermeubel kopen. Het helpt om in de folders van de bouwmarkten te kijken elke week. Er komen ontzettend veel aanbiedingen voorbij voor sanitair. Als je even de tijd neemt kun je zo je spullen goed bij elkaar sprokkelen. Reken ook zeker een goed budget voor accessoires als de spiegel, eventueel met lamp, douchegelrekjes, handdoekrekken en andere kastjes die in je badkamer moeten. Die spulletjes zijn altijd een stuk duurder dan je denkt. Marktplaats is echt een topplek voor onverwachtse pareltjes, maar ook daar moet je soms net even geduld hebben. En kijk verder altijd of je de spullen uit de bouwmarkt online niet toevallig goedkoper kunt krijgen. Sommige webwinkels rekenen geen verzendkosten, want ook best kan schelen.
Lastig, kan toch ook makkelijker?
Het alternatief is dat je een badkamer helemaal laat slopen, opbouwen en inrichten door een sanitairspecialist. De Baderie doet dat bijvoorbeeld, maar je hebt ook heel veel andere sanitairwinkels die het volledige plaatje op zich nemen voor je. Je bent dan alleen wel echt veel geld kwijt, zelfs voor een kleine badkamer. Ik heb zeker een paar duizend euro bespaard door zelf iemand in te huren, genoegen te nemen met wat langere doorlooptijd en zelf mijn sanitair en accessoires bij elkaar te sprokkelen. Het is dan misschien niet een badkamer die rechtstreeks uit een VT Wonen folder komt (als die iets met badkamers doen, geen idee), maar hij is functioneel, netjes, en alsnog gewoon modern.
(verhaal gaat verder onder foto)

Er is maar 1 advies
Ik heb onwijs veel geleerd van mijn badkamerverbouwing. De volgende keer zou ik het misschien toch net weer even anders aanpakken, ook omdat ik nu beter weet wat mijn opties zijn. Dus mijn belangrijkste advies is nog wel: oriënteer je heel goed. Ga naar showrooms, blader online elke sanitairwinkel door, lees op de websites van Gamma en Praxis hoe één en ander moet (ook als je het niet zelf gaat doen) en vraag verschillende experts/klusjesmannen om hun mening. Zeker als je bepaalde beperkingen hebt, zoals de grootte of de hoogte, is het goed om te weten wat er kan en niet kan. En als je toch de hele badkamer gaat slopen, zoals ik heb gedaan, dan kun je hem maar beter in één keer weer helemaal goed opbouwen.
(Zoals je wellicht hebt gezien zitten er linkjes in deze blogpost naar een webshop. Deze zijn gesponsord. Het verhaal verder is echter niet verzonnen en wilde ik sowieso al gaan schrijven. Alleen maar chill dat ik daardoor eindelijk een goede spiegel met lampje heb kunnen kopen. Liep elke ochtend de deur uit zonder make-up of zonder mijn haar te kunnen checken…Binnenkort volgen er nog wat verhalen over mijn verbouwing!)