fbpx
24 January, 2022, 14:55

Energiemaatschappijen zijn als een gestoorde ex

Featured image by Mike Mozart (via Flickr, Some Rights Reserved)

Ze weten van geen ophouden, die energiemaatschappijen. Je kent het wel: word je gebeld door een privénummer en je weet stiekem al hoe laat het is. En uiteindelijk maak je toch een keer de fout om op te nemen. Misschien wel beter ook, uit ervaring weet ik dat privénummers de neiging hebben vaak terug te bellen en dat stoort op een gegeven moment meer dan gewoon even 5 minuten de tijd nemen. Wat dat betreft lijken ze net een beetje op je gestoorde ex. Overigens niet alleen daarom.

Meer redenen waarom een energiemaatschappij een beetje lijkt op je totaal krankzinnige ex zijn er ook makkelijk te vinden. Nu moet ik wel de context even uitleggen hoor, maar neemt niet weg dat niemand zit te wachten op mooie beloftes van zijn/haar ex en dus ook niet op die van een afgewezen energiemaatschappij.

Is het net dik aan met je nieuwe liefde…

Toen ik ruim 2 jaar geleden mijn huis kocht, ging ik dus weg uit mijn huurhuis. Daar was ik al enkele jaren klant van Nuon en die heb ik opgezegd toen ik ging verhuizen en ben overgestapt naar concurrent Eneco, omdat die groene stroom hebben en ze destijds een mooi aanbod hadden. Beetje alsof ik mijn suffe vriendje – waar ik alleen bij bleef omdat ik geen zin had om het uit te maken – aan de kant schoof voor een nieuwer en beter exemplaar waar de spanning nog van af droop. Begrijpelijk dat je ex-vriendje zich dan een beetje genaaid voelt. Dat ie je vervolgens eerst een jaar lang stiekem stalkt en het dan ineens groots aanpakt, vind ik ook met exen een beetje eng. Dus ook met energiemaatschappijen die na een jaar denken dat ik nu toch wel me bedacht kan hebben en misschien weer wel terug wil.

…wil je ex je weer terug

Dus werd ik op een gegeven moment gebeld door een zeer Gronings aandoende jongeman, heel aardig, daar niet van, met de vraag of ik niet wilde overstappen, want mijn eerste contract bij Eneco liep immers af. Kreeg ik dan ook nog cash op toe, en misschien wel een betere deal aan stroom- en gasprijs. Aangegeven dat ik eerst even met Eneco wilde praten omdat te zien wat zij me nog konden bieden. Net een beetje alsof je twijfels over je relatie uitspreekt en even wilt kijken wat we eraan kunnen doen. Eneco beloofde mij de komende 4 jaar trouw en coole gadgets (altijd voor te porren) en goede monitoring van de voortgang via deze coole gadgets. Beetje alsof je besluit allebei een fitbit te kopen en te gaan werken aan je fitheid, omdat dat goed is voor je seksleven. Dus toen Nuon weer terugbelde voor de uitslag, heb ik ze afgepoeierd en verteld dat Eneco voor mij toch echt de ware was.

Select 2021Select 2021

En toen begon het gelazer

Toen was het even een tijdje stil. Tot ik na enkele weken al een e-mail kreeg met de vraag of ik toch echt niet terug wilde komen bij Nuon. Terwijl ik toch echt wel duidelijk was over die 4 jaar beloofde trouw dacht ik. E-mail natuurlijk naar de trash verplaatst, want dat ex-vriendje werd nu wel knetterirritant.

Even later werd op een ochtend dus gebeld door een privénummer. Geen flauw idee wie dat kon zijn en bovendien was ik aan het werk, dus ik nam niet op. Zoals het een stalker betaamt spreek je dan uiteraard ook geen voicemail in. Belden ze ’s middags weer en helaas heb ik wel opgenomen. Een overigens verder alleraardigste jongeman begint opgewekt aan zijn verhaal, om me te doen inzien dat ik mogelijk toch echt een verkeerde keuze heb gemaakt. Nuon wil zelfs wel voor de consequenties opdraaien als ik besluit toch terug te komen (boete aflossen én nog eens geld erop toe geven). Beetje alsof je ex-vriendje belooft een stuk spannender leven te gaan leiden en meer rekening te houden met je en nog meer van je gaat houden etc. Superlief, maar dat gaat niet werken. En dat heb ik ze verteld ook. Ik ben happy met Eneco.

Toch heeft je nieuwe liefde ook issues

Helaas staat het bestaan van Eneco wel op de tocht. Vorig jaar kon je nog een crowdfunding-initiatief steunen om het toch vooral in ‘groene’ en enigszins publieke handen te houden. Dat maakt de toekomst wat onzeker, maar net zoals dat je nieuwe vriendje toch ook wat issues blijkt te hebben, ga je er niet bij weg omdat het er even op lijkt dat het misschien niet goed komt met hem. De basis was namelijk prima en voorlopig werkt dat nog. Dus dat Eneco nu even mijn support nodig heeft, is geen reden om over te stappen! Mocht dat de komende jaren wel gebeuren, dan ga ik eerst even goed energie vergelijken. Net zoals je misschien een nieuwe liefde ook via een dating website of app gaat zoeken en gaat daten tot je echt verliefd wordt. Gelukkig is het overzetten van een energiecontract een stuk makkelijk te doen dan een scheiding 😉

Niet meer doen he?!

Ik heb gelukkig geen stalker-ex-vriendjes, en die hoop ik ook niet te krijgen, maar geen enkel bedrijf hoeft zich te gedragen als één. Om die reden het bel-me-niet-register ingevuld voor veel soorten telefoontjes (niet dat dat echt helpt)(en nu de KVK nog). Net als dat ik eventuele stalker-ex-vriendjes ook gerust even aanmeld bij de politie zeg maar.

Share

Ik ben dol op shiny nieuwe gadgets, pakjes uitpakken (yay, cadeautjes!), tattoos, planten (binnen en buiten), films en series kijken, boeken lezen, eindeloos nerden, schoenen, koffie, oké, ook thee en meer. Kan dagen praten over mijn twee katten Milo en Fendi #catlover Hou niet van hobby's, maar ik heb er duidelijk teveel :O In het dagelijks leven ben ik Online Marketing Manager.

2 Comments

  1. Helma

    Haha! Leuk geschreven! Maar het is inderdaad zooo irritant. Ik heb dat ook een tijdje gehad. En van die mensen die aan de deur komen en die je haast niet weg krijgt. Heb er nu niet meer zo veel last van gelukkig.

  2. Annelies Verhelst Post author

    Hoi Helga, bedankt voor je compliment! Aan de deur krijg ik ze gelukkig tot op heden nog niet, wel van allerlei goede doelen. Ik moet ook nodig een stickertje opplakken met ‘aan de deur wordt niet gekocht’.